Wegańskie brownie z cukinią

Wegańskie brownie z cukinią

Przyznać się, kto tak jak ja w czasie pandemii zamienił się w prawdziwego domowego piekarza i cukiernika? Ja ostatnio odpalam piekarnik niemal codziennie. Oprócz domowego pieczywa na tapecie jak zawsze są desery. Często z potrzeby chwili, tak jak było w przypadku bananowego chlebka i mocno dojrzałych bananowych, z którymi trzeba było szybko coś zrobić. Podobnie było też z dzisiejszym brownie, w którym wykorzystałam lekko przywiędłą cukinię. Nie wyglądała już zbyt zachęcająco, a jednak nie miałam serca jej wyrzucać. Żeby nie bawić się w jej tarcie, po prostu zblendowałam ją na gładko i wykorzystałam jako bazę do wegańskiego, czekoladowego ciasta. 

A przy okazji nowego przepisu mam dla Was nowość na blogu. Ostatnio, mimo że gotuję dużo, staram się dbać o to co i ile jem. Często kontroluję ilość kalorii i wartości odżywcze moich posiłków m.in. przy pomocy aplikacji Fitatu. Chciałabym żebyście też mieli okazję skorzystać z moich obliczeń, dlatego pod każdym przepisem będę się z Wami nimi dzielić. Dajcie znać co o tym myślicie :)

Wegańskie brownie z cukinią

Wegańskie brownie z cukinią


Składniki/ na 9-12 porcji:
  • 200 g cukinii,
  • 1/2 szkl. mleka sojowego lub dowolnego roślinnego,
  • 100 g masła orzechowego,
  • 100 g cukru lub dowolnego słodzika (polecam erytrol!),
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej),
  • 50 g kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady/ 1/2 tabliczki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Wykonanie:
1. Cukinię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z mlekiem na płyn. Przelewamy do miski, dodajemy masło orzechowe (można je też wrzucić bezpośrednio do blendera i zmiksować razem z cukinią).
2. Dodajemy wszystkie suche składniki oprócz gorzkiej czekolady, lekko mieszamy do połączenia składników. Czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy.
3. Foremkę (u mnie kwadratowa 24x24 cm, sprawdzi się też tortownica) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, wyrównujemy szpatułką.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Wartości odżywcze 1 z 9 porcji:
Wartość energetyczna: 240 kcal
Węglowodany 29,8 g
Białko 7,5 g
Tłuszcz 9,8 g
Błonnik 3,2 g
Wartości orientacyjne na podstawie aplikacji Fitatu
Wartości odżywcze 1 z 12 porcji:
Wartość energetyczna: 180 kcal
Węglowodany 22,4 g
Białko 5,6 g
Tłuszcz 7,4 g
Błonnik 2,4 g
Wartości orientacyjne na podstawie aplikacji Fitatu

Wegańskie brownie z cukinią

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz