Wytrawna tarta galette z cukinią

Wytrawna tarta galette z cukinią

Ostatnio cukinię jem praktycznie codziennie. Rano krótko ją podduszam i dodaję do tofucznicy lub śniadaniowego omleta, którego zdarza mi się też zabrać do pracy. W porze obiadowej smażę cukiniowe talarki i placki albo dodaję ją do makaronu (jak tutaj). W cukinii lubię przede wszystkim to, że jest tak uniwersalna w smaku i szybka w obróbce. Dlatego naprawdę rzadko narzekam na brak pomysłów na cukinię.



Wytrawna tarta galette z cukinią

Tak też było i w weekend, gdy przygotowałam świetną tartę z nadzieniem z cukinii, kremowego serka i świeżych ziół. Tym razem postawiłam na nieregularną, rustykalną w kształcie tartę galette. Również samo ciasto przygotowane jest na bazie śmietankowego serka, dzięki czemu przyjemnie listkuje, przypominając trochę ciasto francuskie. Była pyszna, mówię Wam. 

Wytrawna tarta galette z cukinią


Składniki/ na 1 tartę/ 4 porcje:

na ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • szczypta soli,


dodatkowo:

  • 50 g serka śmietankowego,
  • 1 średnia cukinia/ ok. 500 g,
  • garść świeżej bazylii 
  • sól, pieprz
  • 1 małe jajko.


Wykonanie:
1. Mąkę przesypujemy do miski (można dodatkowo przesiać), dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Siekamy lub rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Dodajemy serek i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut).
2. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Dość mocno solimy i odstawiamy na durszlak, żeby puściła sok. Zanim wyjmiemy ciasto z zamrażarki, cukinię odciskamy i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym.
3. Bazylię drobno siekamy i mieszamy z pozostałym serkiem i szczyptą pieprzu.
4. Schłodzone ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto smarujemy serkiem zostawiając 3-5 cm marginesu, na wierzchu układamy cukinię. Brzegi ciasta zawijamy i zakładamy na nadzienie np. za pomocą łopatki.  
5. Galette wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. 
6. Tartę razem z papierem przekładamy na blachę do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Inspiracja: rozkoszny.pl 

Wytrawna tarta galette z cukinią

***
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Warzywa dyniowate 2019 część II":


  Warzywa dyniowate 2019 część II 

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

1 komentarz

  1. Pyszności :), Tarta wygląda jak włoska focaccia. Serdecznie dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń