Papryki faszerowane komosą ryżową i ciecierzycą (na parze)

Papryki faszerowane komosą ryżową i ciecierzycą (na parze)

Czy próbowaliście kiedyś quinoa? Te nasiona jednorocznej rośliny z rodziny komosowatych znane są już od tysięcy lat i wykorzystywane były w państwie Inków. Są bardzo smaczne i łatwo się je gotuje. Co najistotniejsze jednak to nasiona komosy ryżowej, czyli quinoa stanowią prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Przede wszystkim są pełne białka, ale także magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach zyskały tak wielką popularność wśród osób dbających o dietę i zdrowy tryb życia.


Delikatna w smaku quinoa posłużyła mi za bazę do wytrawnego farszu, którym wypełniłam pieczone papryki. Papryki upiekłam, a właściwie ugotowałam w piekarniku z funkcją pary, w stosunkowo niskiej temperaturze 100 st. C. Przygotowane w ten sposób papryki są niesamowicie miękkie, soczyste i pełne smaku. W farszu znalazła się także ciecierzyca i moc świeżych ziół, dzięki czemu danie jest bardzo sycące i świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako element wegetariańskiego lunch boxa.

Wpis powstał we współpracy z Better Product Sp. z o.o., dystrybutorem elektrycznego piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM.


Papryki faszerowane komosą ryżową i ciecierzycą (na parze)

Papryki faszerowane komosą ryżową i ciecierzycą (na parze)


Składniki/ na 4 sztuki:
  • 4 czerwone papryki - ja użyłam podłużnych, ale okrągłe sprawdzą się równie dobrze,
  • 1/2 szkl. komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (można zastąpić wegański jogurtem np. kokosowym),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • do podania: koperek i natka pietruszki, oliwa z oliwek lub jogurt naturalny.

Wykonanie (papryki przygotowałam korzystając piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM):
1. Papryki myjemy, nacinamy wzdłuż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy program z funkcją pary E-1 Warzywa (16 minut, 100 st. C). 
2. Komosę płuczemy na sicie, przekładamy do garnka. Zalewamy 1 szkl. wody. Gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż wchłonie wodę.
3. Ciecierzycę płuczemy na sicie, przekładamy do miski. Rozgniatamy lekko widelcem lub blendujemy, jednak tak żeby część ziaren pozostała w całości. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane koperek i pietruszkę, jogurt, oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie mocniej doprawiamy.
4. Upieczone na parze papryki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia na 5 minut. Jeśli w środku zebrała się woda, wylewamy ją. Papryki wypełniamy przygotowanym farszem, układamy spowrotem na blasze i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy program z funkcją pary E-1 Warzywa (16 minut, 100 st. C). 
5. Upieczone papryki podajemy na ciepło, posypane dodatkową porcją siekanej zieleniny i polane oliwą lub jogurtem naturalnym.

Wpis powstał we współpracy z Better Product Sp. z o.o., dystrybutorem elektrycznego piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAMJeśli jesteście ciekawi innych produktów z ich oferty, odwiedźcie ich profil na facebook'u! A piekarnik można nabyć na stronie GOTIEshop.pl

Papryki faszerowane komosą ryżową i ciecierzycą (na parze)

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

2 komentarze

  1. Uwielbiam zapiekaną paprykę - to zdecydowanie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Dawno nie jadłam zapiekanej papryki :) Bardzo lubię jej smak!

    OdpowiedzUsuń