Chleb pełnoziarnisty - ekspresowy przepis

Chleb pełnoziarnisty - ekspresowy przepis

Od dawna planuję zacząć piec domowy chleb. Na blogu pojawiło się co prawda już kilka fajnych przepisów na domowe wypieki (np. knekkebrød, czyli chrupki chlebek z Norwegii), ale chciałabym też nauczyć się piec takie typowe chlebki i bułeczki... "prawdziwe" pieczywo jak to mówi mój mąż ;) To mój plan na 2019 rok i powoli powoooooli staram się go realizować.

Kiedyś, jeszcze na studiach, zdarzało mi się piec ekspresowy chleb z przepisu znalezionego na puszce.pl Był to prosty chleb, na drożdżach, bez zagniatania i bardzo go lubiłam, dlatego od takich właśnie prostych chlebów postanowiłam zacząć to tegoroczne wyzwanie ;) Ostatnio najczęściej piekę chleb z poniższej receptury. Przepis znalazłam o dziwo na blogu nie stricte kulinarnym, a... lifestylowym Quembec, którego zresztą bardzo Wam polecam. Chleb jest naprawdę prosty w przygotowaniu i każdy powinien sobie z nim poradzić. A ja powoli myślę o bardziej wymagających przepisach, ciekawa jestem jak mi pójdzie ;)

A na zdjęciach widzicie soczyście zieloną pastę z mrożonego groszku. Przepis znajdziecie kilka postów wcześniej, czyli tutaj.

Chleb pełnoziarnisty - ekspresowy przepis

Chleb pełnoziarnisty - ekspresowy przepis


Składniki/ na 1 foremkę o wymiarach ok. 20x10 cm:
  • 375 gramów mąki pełnoziarnistej,
  • 20 g siemienia lnianego,
  • 20 g nasion słonecznika,
  • 350 ml letniej wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 5 g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina oleju i otręby owsiane lub pszenne do wysypania foremki.

Wykonanie:
1. Do letniej wody dodajemy cukier i suszone drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż zaczną się pienić.
2. Foremkę smarujemy cienko olejem, a następnie dokładnie oprószamy otrębami. Silikonowej foremki nie trzeba natłuszczać.
3. W misce mieszamy mąkę z sola i nasionami. Do miski dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do foremki, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Od razu po wstawieniu chleba, piekarnik wyłączamy. Po 30 minutach ustawiamy temperaturę na 200 st. C i pieczemy chleb przez 40 minut.
5. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Inspiracja: quembec.pl

Chleb pełnoziarnisty - ekspresowy przepis

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

8 komentarzy

  1. Dzięki za przepis. Właśnie takiego chlebka poszukiwałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek pełnoziarnisty najlepszy. Chętnie sprawdzę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprawdzę twój przepis bo ostatnio eksperymentwałam z podobnym chlebkiem i to była jedna wielka klęska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie i smacznie wygląda i jestem pewna, że smakuje świetnie. Nie mam doświadczenia z pieczeniem pieczywa ale patrząc jak apetycznie wygląda na zdjęciach mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń