Wytrawna tarta brokułowa z suszonymi pomidorami

Wytrawna tarta brokułowa z suszonymi pomidorami

Wytrawna tarta chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Nie miałam jednak ochoty na ciasto francuskie (jak w tym przepisie), dlatego tartę przygotowałam bardzo tradycyjnie, bo na klasycznym, kruchym cieście. Jeśli chodzi o warzywne nadzienie, to nie ukrywam, że zdecydowała o nim zawartość mojej lodówki ;) Sam brokuł mógłby jednak wydawać się dość mdły, dlatego strzałem w dziesiątkę okazało się dodanie dodanie garści wyrazistych, suszonych pomidorów. Mam zamiar poeksperymentować jeszcze z innymi dodatkami - już nie mogę doczekać się sezonu na szparagi i kurki, które na pewno świetnie sprawdzą się w tej roli. 

Niedługo przygotuję też tartę w zupełnie innej, bo wegańskiej odsłonie (także... zachowajcie czujność!). Tymczasem zapraszam Was na wersję wegetariańską. Jej przygotowanie jest może trochę bardziej pracochłonne niż większość moich przepisów, ale zaręczam Wam, że warto poświęcić te kilka minut więcej niż zwykle. Przygotujcie ją na obiad, kolację lub imprezę - na pewno mile zaskoczycie domowników i gości!

Wytrawna tarta brokułowa z suszonymi pomidorami

Wytrawna tarta brokułowa z suszonymi pomidorami


Składniki/ na tortownicę ok. 25 cm/ 4-6 porcji:

na klasyczne kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej (może być pół na pół z mąką krupczatką)
  • 150 g zimnego masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1-2 łyżki zimnej wody,

na nadzienie:
  • 1/2 brokuła,
  • 50 g suszonych pomidorów (ja użyłam takich nie z oleju),
  • 1/2 małej cebuli (można pominąć),
  • 200 g serka śmietankowego (typu Almette),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietanki lub mleka,
  • duża szczypta soli,
  • duża szczypta pieprzu.

Wykonanie:
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałeczki. Całość rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli z ciasta nie da się uformować zwartej kuli, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy lub formy do tarty, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Formę z ciastem wyjmujemy z zamrażarki. Ciasto osłaniamy folią aluminiowa lub papierem do pieczenia, na wierzch wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie usuwamy obciążenie (ziarna wystudźcie i zostawcie do kolejnego kruchego ciasta) i ciasto pieczemy przez kolejne 10-15 minut na lekko złoty kolor. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na chwilę do wystudzenia (piekarnika nie wyłączamy). 
Nadzienie:
3. Gdy ciasto się chłodzi, można przygotować nadzienie. Umytego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie (ale nie do miękkości, niech zostaną lekko twarde). Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
4. W miseczce dokładnie mieszamy jajka z serkiem śmietankowym, śmietaną, solą i pieprzem.
5. Na upieczonym cieście układamy warzywa, zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, aż masa się zetnie. Tartę podajemy na gorąco lub zimno - świetnie smakuje w obu wersjach ;) Smacznego!

Wytrawna tarta brokułowa z suszonymi pomidorami

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

1 komentarz