Śniadaniowo mi #25: Zapiekana chałka (jak tosty francuskie) + szybki malinowy dżem chia

Śniadaniowy wpis obiecałam sobie opublikować w sobotę rano. Celowo, żeby nowym przepisem zachęcić Was do weekendowego celebrowania śniadań. Jednak wolny, przyjemnie leniwy weekend u mamy i nowy kryminał pochłonęły mnie na tyle, że dopiero w niedzielę po południu usiadłam do komputera. Ale wiecie co? To był naprawdę dobry weekend, więc mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Bo prawda jest taka, że to pyszne śniadanie z dzisiejszego przepisu można zrobić i w środku tygodnia :)

 Zapiekana chałka (jako tosty francuskie) + szybki malinowy dżem chia

Zapiekana chałka to leniwa wersja tostów francuskich. Zamiast stać nad patelnią, wystarczy włączyć piekarnik i pozwolić, żeby siadanie zrobiło się samo. To jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, najlepiej słodkiego jak wspomniana chałka, podsuszone drożdżówki czy mleczne bułki. Zapiekaną chałkę możemy podać z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasuje tu syrop klonowy, masło orzechowe i świeże owoce. Ja polecam Wam szybki, świeży malinowy dżem chia, do zrobienia w kwadrans. Dżem z tego przepisu jest surowy i nie trzeba go gotować, ale trzeba pamiętać, że w związku z tym przechowywać można go dość krótko. Jeśli chcecie predłużyć jego trwałość, podgotujcie wcześniej maliny z odrobiną wody. Gotowy dżem będziecie mogl przechowywać w ldoówce do 3-4 dni.

A jeśli lubicie tosty francuskie, polecam Wam też przepis na słodkie tosty francuskie z niespodzianką 

Zapiekana chałka (jak tosty francuskie)


Składniki/na 2-3 porcje:
  • 1 czerstwa chałka lub 2-3 maślane bułki,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • odrobina masła,

Wykonanie:

1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. W misce roztrzepujemy mleko z jajkami, 1 łyżką cukru i cynamonem, jeśli używacie.
2. Chałkę kroimy na jednocentymerowe kromki. Maczamy je z każdej strony w masie jajecznej i układamy w naczyniu. Resztą płynu polewamy ułożone kromki. Całość posypujemy cukrem.
3. Chałkę zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców lub malinowego dżemu chia - przepis znajdziecie poniżej :)

 Zapiekana chałka (jako tosty francuskie) + szybki malinowy dżem chia

Malinowy dżem chia


Składniki:
  • 200 g świeżych malin,
  • 2 łyżki chia,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub ulubionego syropu.

Wykonanie:
Maliny rozgniatamy widelcem lub blendujemy blenderem na gładko - mi nie przeszkadzają nasionka malin, dlatego widelec wystarczy :) Maliny mieszamy dokładnie z cukrem i chia. Zostawiamy na 15-30 minut w lodówce do napęcznienia, w międzyczasie mieszamy 2 razy. 


***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

1 komentarz

  1. Aż tutaj czuję zapach tych przepięknych malin! :) Sezon zbliża się wielkimi krokami :)

    OdpowiedzUsuń