Szybki makaron z hummusem

Szybki makaron z hummusem

Nie raz już wspominałam, że w tygodniu stawiam na przepisy proste i przyjemne. Takie, przy których się człowiek nie narobi, a jednocześnie może spokojnie spakować je jako lunch na wynos lub odgrzać na szybko po powrocie z pracy.

Przygotowana jak co tydzień wielka micha hummusu, stała się dla mnie ostatnio inspiracją do ugotowania takiego właśnie ekspresowego obiadu. Hummus zamienił się w gęsty, aksamitny sos do makaronu, do którego wcale nie trzeba było dodawać już żadnego sera ani śmietany. Hummus sam w sobie jest dość delikatny w smaku, dlatego warto zadbać o jakiś wyrazisty, podkręcający smak dodatek np. suszone pomidory, oliwki albo kapary. Do tego jeszcze coś zielonego - i mamy obiad idealny. Szybki, pyszny, wegański!

A jeśli macie ochotę na makaron w innej odsłonie, polecam też:
  • i wiele innych propozycji, które na blogu znajdziecie pod etykietą makaron.

Szybki makaron z hummusem

Szybki makaron z hummusem


Składniki/ na 2 porcje:
  • 2 porcje ulubionego makaronu (u mnie penne),
  • 1/2 szkl. hummusu (np. z tego przepisu),
  • 4-6 suszonych pomidorów (jeśli z oliwy, to koniecznie odsączone),
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej lub oliwa (może być ta z suszonych pomidorów),
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu (al dente). Zachowujemy 1 szklankę wody z gotowania makaronu.
2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w paseczki, szpinak dokładnie płuczemy.
3. W garnku od makaronu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory i podsmażamy kolejną minutę.
4. Do warzyw dodajemy hummus i 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu (w razie konieczności można dodać więcej). Mieszamy dokładnie, żeby nie zbyło grudek i gotujemy przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Na koniec do sosu dodajemy szpinak i makaron, podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Podajemy gorące. Smacznego! 

Szybki makaron z hummusem

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy

Prześlij komentarz