Grzanki z gruszką i serem pleśniowym, czyli wspaniałe zakończenie tygodnia z Kuchnią Agaty

grzanki z serem pleńsiowym

Ten tydzień kończę szczęśliwa i naładowana pozytywnymi wibracjami. Kilka pracowitych dni zakończyłam wspaniałym weekendem. Komu już się chwaliłam, ten wie, że jakiś czas temu zdjęciem jesiennego ratatuja wygrałam w lokalnym bydgoskim konkursie wymarzone warsztaty kulinarne z Agatą Jędraszczak, autorką Kuchni Agaty, czyli jednego z moich najulubieńszych blogów.

Warsztaty już za mną, a ja nadal nie mogę powstrzymać uśmiechu na twarzy na wspomnienie godzin pełnych gotowania i długich rozmów z kilkoma wspaniałymi ludźmi. A jeśli chodzi o warsztatowe menu, to było wręcz idealne, choć z wiadomych względów zrezygnowałam z dania mięsnego. Przygotowałam za to pyszne kremowe risotto, a na deser - rozgrzewający śliwkowy crumble z imbirem. Najbardziej w mój smak trafiła jednak przystawka - rustykalne grzanki z gruszkami i pleśniowym serem, podane na skropionej winegretem rukoli. Przepis jest banalnie prosty -  pokrojoną w ćwiartki gruszkę wystarczy podsmażyć na łyżeczce masła, a następnie razem z serem zapiec na grzance zrumienionej wcześniej na odrobinie oliwy. Takie łatwe, a jakie pyszne!

Uczestnicy spotkania. Mam nadzieję, że wkrótce znów się zobaczymy!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy wpis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

2 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę powiedzieć, że takich grzanek jeszcze nie miałam okazji robić ale strasznie mnie kusi aby je zrobić. Ja zazwyczaj do tego typu dań używam tostera https://duka.com/pl/agd/tostery dzięki któremu wiem, że grzanka wyjdzie idealnie przypieczona.

    OdpowiedzUsuń