8 listopada 2017

Prosta tarta z jabłkami


Wiem wiem - środek tygodnia to nie najlepszy moment na publikację przepisów na domowe słodkości (bo kto ma na to czas!), więc nie będę zarzucać Was pracochłonnymi ciastami. Dlatego dziś mam dla Was przepis z tych, które ratują mnie przy okazji "małego głoda" na domowe ciacho. Ta prosta tarta świetnie sprawdzi się też przy okazji wizyty niezapowiedzianych gości lub spontanicznej imprezy ze znajomymi. No i jest też na tyle smaczne, że bez wstydu możecie poczęstować nim rodzinę przy weekendowej kawie :) Tarta wykorzystuje gotowe ciasto francuskie, do tego typowe smaki jesieni, czyli polskie jabłka i cynamon. Niby nic wielkiego, ale efekt naprawdę niesamowity. Lubię takie przepisy, a Wy?

Prosta tarta z jabłkami na cieście francuskim

PROSTA TARTA Z JABŁKAMI


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko + 1 łyżka wody,
  • 1-2 jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:
1. Ciasto rozwijamy i układamy na blaszce na papierze do pieczenia (można wykorzystać papier, w który opakowane było ciasto). Ciasto zostawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej, dzięki temu nie skurczy się w trakcie pieczenia.
2. Brzegi ciasta (ok. 1-2 cm) zawijamy do środka. Całe ciasto smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, a następnie posypujemy cukrem.
3. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Układamy na przygotowanym cieście, posypujemy cynamonem.
4. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 st. C przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Smacznego!

Inspiracja: Moje Wypieki

Prosta tarta z jabłkami na cieście francuskim

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

2 komentarze:

TOP