4 października 2017

Śniadaniowo mi #21: Ekspresowa owsianka na jogurcie + 2 jesienne propozycje podania!


Ekspresowa owsianka na jogurcie

Jesienna pogoda za oknem zachęca do powrotu do porannej owsianki. Bardzo lubię tego typu gorące, sycące śniadania, którymi można ogrzać się w chłodny poranek... Ale ostatnimi czasy poranki mi się skurczyły, choć kilka miesięcy temu miałam nadzieję, że gdy zakończy się etap codziennych dojazdów 20+ km do pracy, to tego czasu zrobi się trochę więcej ;) Póki co codziennie rano obijam się po nowym mieszkaniu i powolutku przyzwyczajam do nowych warunków. No i przyznaję się bez bicia - po mega pracowitych wakacjach złapał mnie jesienny leń, który uaktywnia się zwłaszcza przy opuszczaniu ciepłego łóżka...

Ekspresowa owsianka na jogurcie

Dlatego w ostatnich dniach z lubością przyrządzam alternatywną wersję owsianki, która robi się sama, a ja w międzyczasie mam jeszcze chwilę, żeby skończyć poranną toaletę albo spakować torbę do pracy. Ekspresową owsiankę można równie ekspresowo podać z pokrojonym bananem i łyżką masła orzechowego lub domowego dżemu.... Albo poświęcić kolejne 3 minuty na przygotowanie pysznych dodatków, które sprawią, że smacznie rozpoczęty poranek na pewno zamieni się w piękny dzień! Poniżej znajdziecie aż dwie jesienne propozycje podania - teraz tylko musicie zdecydować, którą wypróbujecie najpierw ;)


EKSPRESOWA OWSIANKA NA JOGURCIE


Składniki/ na 1 porcję:
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich,
  • 1/2 małego kubeczka (ok. 100 g) jogurtu naturalnego - można użyć jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub chia (opcjonalnie),
  • wrzątek.

Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem do wysokości płatków, mieszamy. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy. Po ok. 5 minutach płatki powinny spęcznieć i zmięknąć. Płatki mieszamy z jogurtem naturalnym, podajemy z ulubionymi dodatkami. Przepisy poniżej ↓

Inspiracja: drlifestyle.pl

Ekspresowa owsianka na jogurcie

OWSIANKA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I MIODEM

Na 1 porcję:
  • 1 gruszka,
  • 1 łyżeczka masła lub trochę oleju kokosowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki nasion słonecznika lub inne ulubione pestki/orzechy.
Gruszkę kroimy na plasterki lub kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, układamy kawałki gruszki. Polewamy miodem, posypujemy cynamonem i smażymy przez 3-5 minut, aż gruszka lekko się skarmelizuje. Gruszkę układamy na owsiance, posypujemy słonecznikiem. Smacznego!

Ekspresowa owsianka na jogurcie

OWSIANKA Z FIGAMI, MIGDAŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Tak tak! Serem pleśniowym! To po prostu połączenie idealne, dlatego nie bójmy się go także w typowo słodkich potrawach :)

Na 1 porcję:
  • 1 świeża figa,
  • kawałek sera pleśniowego z niebieską pleśnią,
  • garść migdałów,
  • 1 łyżka miodu.
Migdały podprażamy na suchej patelni, następnie kruszymy w moździerzu lub z grubsza siekamy nożem. Figę kroimy na plasterki. Figę i ser układamy na porcji owsianki, posypujemy migdałami, polewamy miodem. Mniam!

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

2 komentarze:

  1. Owsianki wyglądają bardzo ciekawie :) a na pomysł z serem pleśniowym w owsiance nigdy bym nie wpadła! ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP