31 lipca 2017

Brownie z kaszy jaglanej z wiśniami


Brownie z kaszy jaglanej z wiśniami

Ufff po przydługiej i niezapowiedzianej przerwie, pora wrócić z nowym postem :) Jestem świadoma tego, że ostatnio nie jestem wzorową kulinarną blogerką, która non stop zasypuje Was pysznościami, a kolejne wpisy pojawiając się dość nieregularnie, ale... no trudno, jest jak jest. Mimo, że szczerze próbowałam, to nie przeskoczę całego tego remontowo-przeprowadzkowego rozgardiaszu (który nadal trwa!) i własnego zdrowia (które ostatnio trochę szwankowało...). Dlatego na przeprosiny mam dla Was kolejne pyszne ciasto łączące czekoladę i letnie owoce, który to temat wałkowałam już w jednym z poprzednich wpisów - co poradzę, że to połączenie jest po prostu genialne? ;) Tym razem pora na brownie, ale w wersji fit, bo bazą dla ciasta jest kasza jaglana. Ciacho jest wilgotne, mocno czekoladowe, a dodatek świeżych, kwaskowatych wiśni pasuje tutaj wprost idealnie!

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z WIŚNIAMI


Składniki/ na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szkl. oleju (można użyć płynnego oleju kokosowego),
  • 1/2 szkl. mleka (roślinnego),
  • 1/2 szkl. ciemnego kakao,
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego (lub innego dowolnego),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. wydrylowanych wiśni,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
1. Kaszę wrzucamy do suchego rondelka. Prażymy przez chwilę na średnim ogniu, aż zacznie intensywnie pachnieć, a następnie przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy. Wkładamy spowrotem do rondla, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut, aż lekko wystygnie.
2. Przestudzoną kaszę jaglaną dokładnie blendujemy z mlekiem, olejem i jajkami. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.
3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy wiśnie i pokruszoną czekoladę. Brownie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 40-45 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne, zakalcowate, więc metoda "suchego patyczka" w tym wypadku się nie sprawdzi ;) Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy, a najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce :)

Inspiracja: Kaszomania

Brownie z kaszy jaglanej z wiśniami

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

6 komentarzy:

  1. Ciągle kusi i kusi :) Muszę w końcu wyczarować brownie z jaglanej!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, boskie! Robiłam niedawno podobne, jeszcze z dodatkiem chałwy - prawdziwy odjazd ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, też spróbuję z chałwą!

      Usuń

TOP