6 kwietnia 2017

Pasta jajeczna (nie tylko na Wielkanoc)


Pasta jajeczna (nie tylko na Wielkanoc)

W weekend na pozielonemu.pl pojawił się wpis z inspiracjami na tegoroczne wielkanocne menu, a w nim przepisy z moich ulubionych blogów na smaczne, świąteczne potrawy. Jeśli nadal zastanawiacie się, co przygotować na tegoroczną Wielkanoc, to koniecznie zajrzyjcie tutaj. Pod tym linkiem znajdziecie też inne wielkanocne propozycje, którymi dzieliłam się z Wami w poprzednich latach. A dzisiaj... czas na nowy przepis! :)

Pasta jajeczna (nie tylko na Wielkanoc)

Różnego rodzaju past pojawiło się na blogu naprawdę mnóstwo. Z okazji Wielkanocy nie powinno jednak zabraknąć tej klasycznej, jajecznej. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a za sprawą świeżo wyhodowanego na parapecie szczypiorku po prostu pachnie wiosną. Podczas rodzinnego śniadania taka domowa pasta jajeczna świetnie sprawdzi się na połówkach jajek albo zawinięta w plasterek sera lub sojowej wędliny. A na co dzień, w towarzystwie ulubionego pieczywa i świeżych warzyw zamieni się w najlepszą kanapkę do pracy :)

PASTA JAJECZNA


Składniki:
  • 5 dużych jajek (szczęśliwych!),
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/2 łyżki keczup,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól.

Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, przekładamy do miski. Rozdrabniamy na pastę - można blenderem, ale mi wystarczył widelec :)
2. Do jajek dodajemy majonez, musztardę i keczup, łączymy. Dodajemy drobno posiekamy szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotowa pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu.

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP