22 kwietnia 2017

Odrywany chlebek pomidorowy (wegański)


Odrywany chlebek pomidorowy

Tydzień od Wielkanocy już minął, a na blogu wiatr hula i nowych, nie-wielkanocnych przepisów brak. A mnie dopadła rzeczywistość i cały ten poświąteczny tydzień razem z moim S. zwyczajnie przechorowaliśmy, na zmianę. I jak to zwykle w chorobie bywa, na nadmiar apetytu narzekać nie mogliśmy. Ale przyszedł piątek i zamiast tradycyjnej wieczorowej lektury, mój z lekka już wygłodniały wzrok padł na kulinarną część naszej biblioteczki. W przypadku blogerki kulinarnej oznacza to jedno - za mną sobota pełna kuchennych eksperymentów. Jednym z nich, nader udanym, okazał się ten pyszny odrywany chlebek z sosem pomidorowym. Jestem wielką fanką takich smakowitych wypieków, bo wybornie sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomidorowy chlebek jest przyjemnie miękki, wilgotny i pachnący. I znika w oka mgnieniu, co jest chyba dla niego najlepszą z możliwych recenzji ;)

Jeśli tak jak ja lubicie wytrawne wypieki, wypróbujcie też przepis na zaskakujący wytrawny keks z boczniakami i pieczarkami albo pyszne pomidorowe bułeczki drożdżowe, które świetnie sprawdzą się do każdego posiłku.

Odrywany chlebek pomidorowy

ODRYWANY CHLEBEK POMIDOROWY


Składniki/ na 1 dużą keksówkę*

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 350 ml lekko ciepłej wody,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,

sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • kilka łyżek oleju lub oliwy,
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe lub parmezan do posypania.

Przygotowanie:
1. Do wymieszanych w misce suchych składników ciasta dodajemy wodę wymieszaną z olejem. Wlewamy ją stopniowo i dokładnie mieszając, aż ciasto zrobi się gładki i zwarte. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
2. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojone pomidory, sos sojowy, cukier i liście bazylii. Gotujemy na średnim ogniu, co jaki czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony odrobiną mąki. Rozwałkowujemy na duży kwadrat o grubości ok. 1/2 cm, smarujemy sosem pomidorowym. Kroimy na mniejsze kwadraty o boku ok. 5 cm. Kawałki układamy (w miarę) pionowo w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Będą się Wam trochę wyginać i zsuwać, ale to tylko doda chlebkowi uroku :) Na koniec wierzch uformowanego chlebka możemy posypać odrobiną płatków drożdżowych lub parmezanu. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika do 180 st. C.
4. Pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni (jak u mnie ;)), a na patyczku nie będzie zostawać surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika chlebek studzimy przez kilka minut w foremce, a potem wyjmujemy na kratkę.

* Chlebek, który widzicie na zdjęciu upiekłam w mniejszej keksówce. Do jego przygotowania wykorzystałam 3/4 ciasta, a z reszty upiekłam pizzerki.

Inspiracja: "Kuchnia roślinna dla każdego" E. Wałkowicz

Odrywany chlebek pomidorowy

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP