14 marca 2017

Smak dzieciństwa - domowe zapiekanki z jajkiem


domowe zapiekanki z jajkiem

Dzisiejsze zapiekanki to prawdziwe comfort food z czasów mojego dzieciństwa. Mama przygotowywała je na kolację zawsze wtedy, gdy chciało nam się czegoś dobrego. Raz-dwa robiła te pyszne, domowe zapiekanki, które równie szybko znikały z talerzy. W sumie to tak naprawdę nic specjalnego - przecież to zwykła kanapka, tylko podgrzana w piekarniku. Ale dla mnie zawsze smakowała wyjątkowo :) To był taki synonim fast foodu, choć w wersji domowej, bo wyjścia na miasto (przynajmniej w naszym domu) nie były kiedyś tak popularne jak teraz. Czasem myślę sobie, że życie było wtedy jakieś takie prostsze, skromniejsze... co nie znaczy, że kiedykolwiek mi czegoś brakowało :)

Dlatego czasem wolę cofnąć się na chwilę w czasie i przygotować sobie właśnie taką smaczną, domową zapiekankę z samymi ulubionymi składnikami. Najchętniej - z jajkiem i cebulą, bo na ciepłej grzance takie połączenie sprawdza się naprawdę znakomicie. No i koniecznie z keczupem - od czasów dzieciństwa zajadam się tym z Włocławka, więc i na ulubionych zapiekankach nie mogło go dzisiaj zabraknąć :)

DOMOWE ZAPIEKANKI Z JAJKIEM


Składniki:

  • kilka kromek chleba (może być czerstwy)
  • jajka ugotowane na twardo,
  • pomidor,
  • cebula,
  • ser żółty np. gouda,
  • 1 łyżka ulubionego keczupu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:
1. Majonez mieszamy z keczupem, sosem smarujemy kromki chleba. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
2. Na chlebie układamy wszystkie składniki - plasterki jajek, cebuli i pomidora (którego można wcześniej sparzyć i obrać). Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec kanapki przykrywamy serem - porwanym na mniejsze kawałki lub startym na tarce.
3. Gotowe kanapki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zrobi chrupiące. Podajemy gorące z resztą sosu lub keczupem.

domowe zapiekanki z jajkiem

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP