21 stycznia 2017

Zupa krem porowo-ziemniaczana


Zupa krem porowo-ziemniaczana

Najbardziej lubię te przepisy, które z kilku podstawowych składników, które zawsze są pod ręką, wyczarowują niesamowity obiad. Tak własnie jest z tym błyskawicznym kremem z porów i ziemniaków. Zupa jest naprawdę ekspresowa w przygotowaniu, a przy tym pyszna i sycąca. Może nawet uda Wam się przygotować ją na dzisiejszy obiad, efekt gwarantowany :)

ZUPA KREM POROWO-ZIEMNIACZANA


Składniki/ na 2-3 porcje:
  • 1 duży por,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1-2 szkl. wody lub delikatnego bulionu warzywnego,
  • 1 szkl. roślinnego mleka np. słonecznikowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • do podania: natka pietruszki, śmietana np. sojowa Valsoia.

Przygotowanie:
1. Jaśniejszą część pora płuczemy, kroimy na talarki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Por zmięknie, a po kilku minutach zacznie lekko brązowieć.
2. W tym czasie obieramy ziemniaki, a następnie razem z selerem kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do podduszonego pora, chwilkę przesmażamy. Dodajemy 1 szkl. wody lub bulionu, mleko oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
3. Zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy dodatkową szklankę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, z łyżką śmietanki i natką pietruszki.

Zupa krem porowo-ziemniaczana

Polecam również inne pyszne zupy, idealne na zimowe chłody:

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP