2 stycznia 2017

Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą


zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą
Mówiłam Wam już, że uwielbiam ziemniaki? Sławek zawsze śmieje się ze mnie, że jestem największą "pyrą" jaką zna, choć przecież to on pochodzi z Wielkopolski. Po prostu ziemniaki to jedne z moich ulubionych warzyw, które oprócz tego są tanie i dostępne właściwie w każdym sklepie spożywczym. Gotowane, pieczone, faszerowane - tak naprawdę to lubię je w każdej postaci, co wielokrotnie pokazywałam już na blogu. Dziś przyszedł czas na przepis na moją ulubioną zapiekankę ziemniaczaną. Ze szczyptą suszonego tymianku, kremowym sosem beszamelowym i zapieczonym, ciągnącym się serem. Takie pyszne, zimowe comfort food, idealne na tą nieprzyjemnie szarą pogodę za oknem ;) A na dodatek możecie przygotować je dzień wcześniej, a następnego dnia przed obiadem tylko wstawić do piekarnika... i gotowe!

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MOZZARELLĄ


Składniki/ na ok. 3 porcje:
  • 8 średnich ziemniaków, ugotowanych w mundurkach (do zapiekanki można wykorzystać też ugotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu),
  • ok. 100 g mozzarelli,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 szkl. mleka lub wody
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy mąkę i chwilę podgrzewamy, mieszając trzepaczką (mąka nie powinna się zrumienić). Stopniowo dolewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Całość gotujemy przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku.
2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, dno natłuszczamy odrobiną oleju (najłatwiej zrobić to pędzelkiem). Obrane ziemniaki kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm. Układamy warstwami w naczyniu, oprószając tymiankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki polewamy dokładnie sosem beszamelowym, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
3. Zapiekankę pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Dania z resztek":

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP