30 grudnia 2016

Szybka sałatka makaronowa


szybka sałatka makaronowa

Po sytych Świętach Bożego Narodzenia nie mam nigdy za bardzo ochoty na jedzenie, a tym bardziej pitrasić i eksperymentować w kuchni. Ale wiadomo, koniec roku i Sylwester rządzi się swoimi prawami ;) Nie twierdzę oczywiście, że stół musi się uginać, ale kilka fajnych przekąsek podczas sylwestrowej zabawy zawsze będzie mile widziane. I nieważne, czy będzie to szalona potańcówka w stylu lat 80tych, czy spokojna posiadówka ze znajomymi przy grach planszowych i koncercie Polsatu - na jutrzejszą sylwestrową imprezę przygotujcie coś szybkiego i pysznego. Na przykład ekspresową sałatkę makaronową, która zasmakuje każdemu i da powera na całą noc. A więc... udanej zabawy moi mili!

SZYBKA SAŁATKA MAKARONOWA


Składniki:
  • ok. 300 g makaronu np. kokardki,
  • 100 g zielonych oliwek (słoiczek),
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 mała cebula,
  • olej lub oliwa,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, najlepiej al dente. Odcedzamy, płuczemy bardzo zimną wodą i zostawiamy na sicie do osuszenia. 
2. Fasolę i kukurydzę odsączamy, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę.
3. Warzywa przekładamy razem z makaronem do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kilka łyżek oleju lub oliwy, żeby sałatka nie była sucha (opcjonalnie do sałatki można dodać też majonez). Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

szybka sałatka makaronowa

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP