20 grudnia 2016

Pasztet z soczewicy ze śliwkami


pasztet z soczewicy ze śliwkami
Święta to ten czas w roku, gdy w mojej kuchni królują różnorakie pasztety. Podane na ciepło świetnie zastępują mięsne pieczenie, które w wielu polskich domach przygotowuje się na bożonarodzeniowy obiad. Dobrze smakują też na zimno, w towarzystwie sałatki jarzynowej i odsmażonego pieroga z Wigilii. Ja sama najchętniej przygotowuję je na bazie kaszy jaglanej, sezonowych warzyw (pamiętacie pasztet dyniowy?) albo strączków. Ale ten świąteczny zasługuje na dodatki szczególne, stąd suszone śliwki, które świetnie podkreślają smak wytrawnych składników. I nie wiem, czy Was to zachęci, czy nie, ale mój S. stwierdził, że mój pasztet ze śliwkami pachnie i smakuje zupełnie jak "taki prawdziwy". Uznajmy to za komplement ;)

PASZTET Z SOCZEWICY ZE ŚLIWKAMI


Składniki/ na 1 małą keksówkę:
  • 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy,
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 duże łodygi selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • ok. 10 suszonych śliwek,
  • ok. 100 ml oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć),
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 goździki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sos, pieprz.

Przygotowanie:
1. Obraną cebulę i łodygi selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i majeranek. Smażymy na małym ogniu często mieszając, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Liście laurowe, ziele i goździki wyrzucamy.
2. W misce mieszamy soczewicę z kasza jaglaną, cebulą i selerem. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa). Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. 2/3 masy wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku układamy śliwki, lekko dociskając. Wykładamy resztę masy, wierzch wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 45 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Inspiracja: Jadłonomia (link).



pasztet z soczewicy ze śliwkami


***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

2 komentarze:

  1. Co to są płatki drożdżowe? Podoba mi się ten przepis, zrobiłabym, ale o tych płatkach nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O płatkach drożdżowych więcej przeczytasz tutaj: http://www.pozielonemu.pl/2016/02/3-przyprawy-niezbedne-w-mojej.html W tym przepisie nie są jednak niezbędne i możesz je spokojnie pominąć. Masę na pasztet dopraw solą i pieprzem do smaku, możesz dodać też dodatkową łyżkę sosu sojowego. Na pewno się uda!

      Usuń

TOP