17 listopada 2016

Surówka z brukselki z parmezanem i cytrusowym dressingiem


Surówka z brukselki z parmezanem i cytrusowym dressingiem
Wpadłam ostatnio w prawdziwe brukselkowe uzależnienie - najchętniej do każdego posiłku (nie tylko obiadu) jadłabym porcję gorącej brukselki z bułką tartą i masłem. Przyznam się jednak szczerze, że wcześniej nie gościła ona na moim talerzu zbyt często. Dopiero jakiś czas temu odkryłam ją na nowo i naprawdę pokochałam jej smak. I przy okazji zainteresowałam się z jakimi pozytywnymi skutkami wiąże się wprowadzenie brukselki do naszej diety :) Przede wszystkim zawiera moc witamin i dużo błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna, dzięki czemu podobnie jak inne warzywa kapustne jest szczególnie polecana osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Warto uwzględnić ją w swoim jadłospisie, zwłaszcza o tej porze roku, gdy bez problemu można dostać świeżą brukselkę nie tylko na straganach, ale też w lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych, a nawet marketach. I wcale nie musicie jej gotować, tym razem spróbujcie zjeść ją... na surowo. Przygotujcie smaczną, brukselkową surówkę z dodatkiem wyrazistego parmezanu, skropioną świeżym, cytrusowym dressingiem. 

Surówka z brukselki z parmezanem i cytrusowym dressingiem

SURÓWKA Z BRUKSELKI Z PARMEZANEM I CYTRUSOWYM DRESSINGIEM


Składniki:
  • 500 g świeżej brukselki,
  • ok. 80 g parmezanu,
  • 1 mała cebula,
  • duża garść suszonej żurawiny,
  • sok z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą i suszymy. Pozbawiamy brzydkich zewnętrznych liści, wycinamy twarde końcówki. Kapustki dość drobno szatkujemy, najłatwiej zrobić to za pomocą mandoliny i pokroić je na nierówne plasterki. Poszatkowane brukselki przekładamy do miski.
2. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dokładamy do miski razem z żurawiną. 
3. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.
4. Przygotowujemy dressing: sok z cytryny i pomarańczy, miód i oliwę przekładamy do słoiczka, zakręcamy i mocno potrząsamy, aż do połączenia składników. Gotowym sosem polewamy sałatkę, dodajemy większość parmezanu i bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Surówkę podajemy posypaną resztą parmezanu.

Inspiracja: therealfoodrds.com

Surówka z brukselki z parmezanem i cytrusowym dressingiem
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

2 komentarze:

  1. bardzo lubię surowa brukselkę. pyszny pomysł na surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci <3

      Usuń

TOP