8 listopada 2016

Mini pizze portobello, czyli zapiekane pieczarki


Mini pizze portobello, czyli zapiekane pieczarki
Jestem wielką fanką wszystkiego co włoskie, a co za tym idzie oczywiście i włoskiej pizzy. Ale czasami zwyczajnie nie chce mi się bawić w zagniatanie drożdżowego ciasta. Ostatnio odkryłam jednak, że przecież spodem niekoniecznie musi być ciasto, a na przykład wielka pieczarka portobello. Duże, lekko brązowe kapelusze portobello na pewno nie raz już widzieliście w marketach, bo robią się coraz popularniejsze i łatwiej dostępne na sklepowych półkach. Osiągają spore rozmiary (niekiedy nawet kilkanaście centymetrów średnicy!) i naprawdę świetnie sprawdzają się na grillu, jako wsad do domowego burgera... albo, jak widzicie, zdrowy i bezglutenowy spód do domowej mini pizzy. Oczywiście możecie użyć też zwykłych, białych pieczarek, ale w miarę możliwości wybierajcie jak największe okazy. A na wierzch połóżcie to, na co macie ochotę - kawałek papryki, kilka liści szpinaku albo oliwki. Na pewno będą pyszne!

Mini pizze portobello, czyli zapiekane pieczarki

MINI PIZZE PORTOBELLO


Składniki/ na 2 porcje:
  • 4 pieczarki portobello,
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 kulek mini mozzarelli,
  • kilka zielonych oliwek,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Mozzarellę i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory przekładamy do rondelka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz po szczypcie soli i pieprzu. Gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
2. Pieczarki oczyszczamy, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczemy przez ok. 15 minut, aż pieczarki puszczą sok, który odlewamy.
3. Pieczarki wyjmujemy na chwilę z piekarnika, nakładamy na każdą po łyżce sosu, układamy porwane na kawałki listki bazylii, po kilka oliwek i kawałków mozzarelli. Wstawiamy spowrotem do piekarnika i zapiekamy przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy gorące.

Inspiracja: lifeasastrawberry.com

Mini pizze portobello, czyli zapiekane pieczarki
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

2 komentarze:

TOP