1 listopada 2016

Kolorowa sałatka z pieczonymi burakami i fetą


Kolorowa sałatka z pieczonymi burakami i fetą
Jesienią w mojej kuchni rukola i pomidory idą w odstawkę. Zamiast tego sięgam po warzywa sezonowe i bardzo chętnie przygotowuję sałatki z pieczonych lub gotowanych warzyw. Dodaję do tego jakieś strączki, trochę kaszy, która została z obiadu, a czasem kawałek ulubionego sera. Generalnie robię takie czyszczenie lodówki - do sałatki dorzucam co mi się nawinie, bo nie cierpię marnowania jedzenia. Domownicy się cieszą, bo dzięki temu mają na kolację smaczną sałatkę, a ja resztki pakuję do pojemnika i zjadam na drugie śniadanie w pracy.

KOLOROWA SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI I FETĄ


Składniki:
  • 4 duże buraki, upieczone (jak upiec buraki?),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 kostki sera typu feta,
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka łyżek oliwy,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Buraki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
2. Do głębokiego talerza lub miski, na której chcemy zaprezentować sałatkę równomiernie układamy warzywa, ciecierzycę i kaszę. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie pokruszonym serem. Na koniec lekko skrapiamy oliwą.

Kolorowa sałatka z pieczonymi burakami i fetą
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP