16 sierpnia 2016

Śniadaniowo mi #15: Jabłkowe pancakes z chia


Jabłkowe pancakes z chia

Co prawda śniadaniowe placuszki kojarzą mi się z głównie weekendami, ale czasem zdarza mi się robić je także w środku tygodnia. Nie są pracochłonne, a ich przygotowanie zajmie Wam naprawdę kilka chwil. W sezonie pełnym owoców, do ciasta na pancakes warto dorzucić kilka jagód, borówek albo chociaż pokrojonego banana. Mi najbardziej smakują jednak z dodatkiem startego jabłka - w tym wydaniu przygotujecie je niezależnie od pory roku, bo pysznych, polskich jabłek w naszych sklepach nigdy nie brakuje. Nie czekajcie więc do soboty i już jutro na śniadanie koniecznie zróbcie placuszki :) A to, co zostanie, spakujcie na drugie śniadanie :)

Jabłkowe pancakes z chia

JABŁKOWE PANCAKES Z CHIA


Składniki/ na 2 porcje/ 8 placuszków:

"Suche" składniki:
  • 1 szkl. mąki razowej,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka chia,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
"Mokre" składniki:
  • 1 jajko,
  • 1/2 szkl. maślanki (lub 1/2 szkl. mleka + 1 łyżka octu),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jabłko,
Dodatkowo: olej do smażenia.

Wykonanie:
W jednej misce łączymy suche składniki. Do drugiej miski przekładamy mokre składniki. Dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko, łączymy i przelewamy do suchych składników. Ciasto lekko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy okrągłe, rumiane placuszki. 

Jabłkowe pancakes z chia

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Są idealne! Uwielbiam placuszki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

TOP