20 sierpnia 2016

Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)


Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)

Uwielbiam wszystko co kokosowe, a już najbardziej kokosowe słodkości. Kilka miesięcy temu dzieliłam się przepisem na kokosowe kuleczki jak rafaello, ostatnio natomiast postanowiłam przygotować domową wersję innego znanego wszystkim kokosowego smakołyku - pysznych batoników oblanych czekoladą. Przepis jest bardzo podobny, bo ich bazą jest ugotowana do miękkości kasza jaglana (mówiłam już, że jaglanka rządzi? ;)). Dzięki kaszy batoniki są bardzo sycące i bez problemu mogą stanowić zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Idealnie pasują też do popołudniowej, weekendowej kawy - bez zbędnych wyrzutów sumienia ;) 

Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)

Do swoich batoników wykorzystałam mąkę kokosową, ale jeśli nie macie jej pod ręką to zastąpcie ją drugą szklanką wiórków kokosowych, będą tak samo pyszne. 


KOKOSOWE BATONIKI JAGLANE


Składniki/ na ok. 20 dużych sztuk:
  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • 2 szkl. mleka roślinnego np. domowego mleka kokosowego lub wody,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 4-6 łyżek miodu (w zależności od tego jak słodkie desery lubicie),
  • 1 szkl. wiórków kokosowych,
  • 1 szkl. mąki kokosowej (lub druga szklanka wiórków),
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Wykonanie:
1. Kaszę prażymy w suchym garnku, aż zacznie pachnieć. Przekładamy na sitko, dokładnie płuczemy. Wrzucamy do garnka, wlewamy mleko lub wodę, dodajemy mleczko kokosowe (przy czym 4-5 łyżek mleczka odkładamy do przygotowania polewy). Gotujemy pod przykryciem na mały ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie płyn (zajmie to ok. 10-15 minut). Zdejmujemy z ognia.
2. Kaszę lekko studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Masę lekko blendujemy (ale nie na gładką masę). Dodajemy wiórki i mąkę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy i wyrównujemy wierzch. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
3. Pokruszoną czekoladę przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z resztą mleczka kokosowego. Czekoladę wylewamy na masę kokosową, wyrównujemy i chłodzimy przez przynajmniej godzinę. Po tym czasie można już pokroić masę na podłużne batoniki lub mniejsze kawałki. Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce.

Inspiracja: wilksyty.pl

Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

8 komentarzy:

  1. Zdrowe i pyszne :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos! Batoniki wyglądają cudnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast mleka roślinnego może być zwykłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Jeśli natomiast chcesz zrezygnować też z mleczka kokosowego (tego tłustszego, jak śmietanka), to polecam dodać do masy trochę oleju np. kokosowego :)

      Usuń

TOP