27 czerwca 2016

Sernik na zimno z chia i truskawkami (wegański)


Sernik na zimno z chia i truskawkami
Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Jaka szkoda, że znowu (przynajmniej w moim odczuciu) trwał tak krótko. Ale z drugiej strony, czy jest to powód do smutku? Jest przecież coś wspaniałego w tym oczekiwaniu, corocznym wypatrywaniu pierwszej truskawki, porzeczki, czy papierówki. Dzięki temu jeszcze bardziej docenić można ich smak. A z drugiej strony, przyroda robi swoje i mimo, że z końcem czerwca powoli kończą się też na straganach truskawki, to za moment przyjdzie czas na inne pyszności... W lesie podobno są już pierwsze jagody, na drzewach czerwienią się wiśnie i czereśnie - w kuchni bazującej na sezonowych warzywach i owocach nigdy nie ma nudy!

Sernik na zimno z chia i truskawkami
Ja tymczasem, powoli żegnając się już z truskawkami, chciałabym podzielić się z Wami jeszcze dwoma przepisami na desery z ich użyciem. Dzisiaj będzie to lekki sernik na zimno, przyrządzony na bazie mleczka kokosowego i chia. Zasmakuje każdemu, ale powinien spodobać się zwłaszcza osobom dbającym o linię ;)

SERNIK NA ZIMNO Z CHIA I TRUSKAWKAMI


Składniki/ na małą tortownicę:

Warstwa chia
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 szkl. dowolnego mleka roślinnego (np. kokosowego, przepis tutaj),
  • 1-2 łyżki ksylitolu/cukru do smaku,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżeczki agaru,

Warstwa truskawkowa
  • 500 g truskawek,
  • 2 łyżeczki agaru,
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru do smaku (opcjonalnie).

Wykonanie:
1. W garnuszku łączymy mleczko kokosowe z mlekiem, słodzimy, lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy chia i dokładnie mieszamy trzepaczką przez kilka minut. Odstawiamy na ok. 30-60 minut, aż ziarenka napęcznieją. Po tym czasie garnek znowu stawiamy na ogniu, dodajemy agar i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Całość gotujemy przez ok. 7-10 minut ciągle mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i przelewamy do szczelnej foremki (wcześniej można lekko nasmarować ją olejem np. kokosowym). Odstawiamy do wystygnięcia na ok. 30 minut.
2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy, Jeśli truskawki nie były wystarczająco słodkie, dodajemy do smaku ksylitolu/cukru. Mus przekładamy do rondelka, lekko podgrzewamy, dodajemy agar i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką. Całość gotujemy przez ok. 7-10 minut ciągle mieszając. Masę wylewamy na lekko stężałą warstwę z chia i odstawiamy do wystudzenia. a gdy sernik już wystygnie, chłodzimy go w lodówce.

Sernik na zimno z chia i truskawkami
Przepis na wegański sernik chia z truskawkami bierze udział w konkursie
"Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe":

  

A składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru, jak i szeroki wybór innych zdrowych produktów, znajdziecie w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl.

***

Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaadoptujesz mnie ? Bardzo proszę :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę przetestować Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, wypróbuj koniecznie :)

      Usuń
  4. Piękny :-) I jak od linijki... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny!
    Robiłam trochę podobny, tylko zamiast truskawek dałam maliny i zamiast mleka kokosowego dałam ser.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie :) Truskawki się kończą, ale masz racje w lesie są już jagody - potwierdzam, zbierałam, jest ich w tym roku mnóstwo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję ze ten przepis! Zrobiłam z okazji urodzin i chociaż nie-wegańska rodzina chętniej zjadłaby "normalny" sernik, to ten też wcinali. Bardzo zasmakował 1,5 rocznej dziewczynce :) Jako, że na świeże truskawki sezon dawno za nami, robiłam z mrożonych – i wyszło. Teraz zastanawiam się nad wersją z galaretką brzoskwiniową + zatopionymi w niej kawałkami brzoskwiń (wg mnie w tym serniku brakuje czegoś takiego "do pogryzienia"). Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł z brzoskwiniami brzmi naprawdę super! :)

      Usuń
  8. Czy agar można zastapić żelatyną i ile jej dodać???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że można. W swojej kuchni nie stosuję żelatyny, jedynie roślinny agar, dlatego nie jestem w stanie podać Pani odpowiednich proporcji.
      Zrobiłam jednak mały rekonesans. W tym wyczerpującym poście porównującym żelatynę i agar przeczyta Pani więcej na temat stosowania obu produktów: http://www.mojewypieki.com/post/ujarzmiamy-zelatyne Proporcja tam zaproponowana to "1 łyżeczka żelatyny to + - od 1/2 do 2 łyżeczek agaru, choć wszystko zależy od mocy agaru, więc należy kierować się proporcjami z opakowania". Proszę szczególnie zwrócić uwagę na to, że ŻELATYNY NIE GOTUJEMY, jedynie rozpuszczamy we wrzątku, a następnie hartujemy i dodajemy do masy "sernikowej". Mam nadzieję, że pomogłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję!!!!Niestety nie posiadam agaru a potrzebuje na CITO coś bezglutenowego. Przetestuję i dam znać

      Usuń
    3. No to czekam na wieści. Sama do żelatyny nie wrócę, ale może informacja przyda się inny czytelnikom bloga. Pozdrawiam!

      Usuń

TOP