23 czerwca 2016

Sałatka ziemniaczana z bobem i kukurydzą


Sałatka ziemniaczana z bobem i kukurydzą

Sezon grillowo-ogniskowy trwa w najlepsze. Zresztą jak dla mnie, to o tej porze roku nie ma lepszej opcji na spędzenie czasu ze znajomymi. Chłodne piwo, dobre jedzenie i ciepły wieczór pachnący dymem i latem. Jak ja to uwielbiam!

Nie-wegetarianie często dziwią się, jak to możliwe - przecież co to za przyjemność z grillowania, jak nie zje się tłustej karkówki, czy przypalonej kiełbachy? A jednak wege grill wcale nie musi być nudny! Wręcz przeciwnie - zachwyca mnie różnorodność dań, które można z tej okazji przygotować. Ja sama najczęściej przygotowuję warzywne szaszłyki i wegetariańskie burgery prosto z rusztu, a do tego domowe dipy i pyszne sałatki na bazie sezonowych warzyw. W zeszłym roku proponowałam Wam przepis na prostą sałatkę ziemniaczaną, idealną na takie właśnie letnie biesiadowanie. Podobnie jest z tą sałatką, której bazą również są gotowane w mundurkach ziemniaki. Do tego świeży bób, słodka kukurydza i kwaskowaty winegret na bazie dobrej musztardy. Jakie to dobre :)

Sałatka ziemniaczana z bobem i kukurydzą


SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BOBEM I KUKURYDZĄ


Składniki:
  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 250 g świeżego bobu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 nieduży pęczek koperku,
  • 1/2 puszki kukurydzy złocistej Bonduelle,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki musztardy stołowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki szorujemy i nieobrane gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski.
2. Bób płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez ok. 5-7 minut od momentu zagotowania. Ugotowany bób przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Przekładamy do miski z ziemniakami.
3. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa dodajemy do sałatki, lekko mieszamy.
4. W osobnej miseczce/słoiczku łączymy oliwę z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Sos dodajemy do sałatki i całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest odstawić sałatkę do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby składniki się przegryzły.

Sałatka ziemniaczana z bobem i kukurydzą

Przepis na tą pyszną sałatkę bierze udział w akcji kulinarnej "W parze z sałatką", której organizatorem jest Bonduelle. Zajrzyjcie do nich po zdrowe, sałatkowe (i nie tylko) inspiracje na warzywneinspiracje.pl

     

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP