14 czerwca 2016

Mocno czekoladowe babeczki z truskawkami


czekoladowe babeczki z truskawkami

Co prawda dzisiaj cały dzień wszem i wobec zarzekałam się, że rzucam słodycze... ale zwyczajnie nie mogłam odmówić sobie podzielenia się z Wami tym przepisem! Te pyszne, intensywnie czekoladowe muffinki z truskawkowym sercem przygotowałam w weekend na "panieńską" imprezę mojej koleżanki. Udały się wybornie i zebrały bardzo dobre recenzje wśród uczestniczek ;) Nic dziwnego - połączenie czekolady i owoców to zawsze dobry pomysł i świetnie sprawdzi się także w innych deserach. Korzystajcie póki sezon truskawkowy w pełni :)

MOCNO CZEKOLADOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI


Składniki/ na ok. 15 babeczek:
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 2-3 rządki gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szkl. mleka (np. kokosowego),
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 1 szkl. świeżych truskawek.

Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Kilka z nich można pokroić w plasterki, którymi ozdobimy wierzch babeczek. Czekoladę grubo siekamy,
2. W misce łączymy suche składniki. Dodajemy jajka, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy czekoladę i truskawki i dokładnie łączymy z masą.
3. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ok. ich 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej kładziemy po plasterku truskawki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temp. 180 st. C przez ok. 15-20 minut (lub tzw. "suchego patyczka").

Przepis na czekoladowe muffinki bierze udział w akcji kulinarnej 

     

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

2 komentarze:

TOP