11 czerwca 2016

Krem truskawkowy z mleczkiem kokosowym


Krem truskawkowy z mleczkiem kokosowym

Truskawki są dla mnie symbolem lata i co roku czekam na nie z równie niecierpliwie, co na pierwsze, lipcowe pomidory (a moją wielką miłość do pomidorów już znacie ;)). Ale przychodzi taki moment, gdy truskawkami prosto z kobiałki nasycę już pierwszy głód i z zapałem zabieram się za ich przetwarzanie. Na początek proponuję ten najprostszy, truskawkowy krem na bazie mleczka kokosowego. Zagęściłam go odrobiną agaru, dzięki czemu deser jest gęsty i kremowy. Posłodziłam ksylitolem (cukrem brzozowym), który robi się coraz popularniejszy na sklepowych półkach, a którym warto zastępować tradycyjny biały cukier - z korzyścią dla naszego zdrowia :)

KREM TRUSKAWKOWY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM


Składniki/ na 4 porcje:
  • 500 g truskawek,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 2-3 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka agaru (można pominąć),
  • do podania: kilka łyżek ubitej śmietanki kokosowej lub kremówki, świeże truskawki, kilka listków mięty.

Przygotowanie:
1. Truskawki myjemy i miksujemy na gładki mus z 1-2 łyżkami ksylitolu (w zależności od upodobań i od tego jak słodkich truskawek używacie). Na dno szklaneczek/miseczek, w których podamy deser, wylewamy po 1 łyżce musu.
2. Puszkę mleczka chłodzimy przez kilka godzin, otwieramy i przekładamy stałą część (śmietankę) do rondelka. Podgrzewamy, dodajemy agar, mus z truskawek i gotujemy przez kilka minut ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką). Jeżeli deser jest za mało słodki, dodajemy dodatkową łyżkę ksylitolu. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do przygotowanych szklaneczek. Chłodzimy przez kilka godzin.
3. Deser podajemy z łyżką ubitej śmietanki, kawałkami świeżych truskawek i listkiem mięty. 

Krem truskawkowy z mleczkiem kokosowym

Zarówno ksylitol, jak i inne zdrowe produkty, kupicie w sklepie internetowym  www.naturalniezdrowe.com.pl.
W asortymencie sklepu znajdziecie "wiele odmian mąk niestabilizowanych chemicznie (bez polepszaczy), niesiarkowanych bakalii, w 100% naturalnie zdrowe mieszanki z naturalnym zakwasem do wypieku tradycyjnego polskiego chleba, jak również produkty superfoods". Warto do nich zajrzeć!

A przepis na ten pyszny, truskawkowy deser bierze udział w konkursie:

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP