25 kwietnia 2016

Pieczarki duszone z młodą kapustą


młoda kapusta

Wiosną zawsze sięgam po młodą, chrupką kapustę. Jest bardzo delikatna w smaku, niskokaloryczna i pełna witamin. Długo by wymieniać jej wszystkie zalety :) Osobiście najbardziej smakuje mi duszona, z koperkiem i pomidorami, ale równie chętnie łączę ją z innymi warzywami (zajrzyjcie tutaj po przepis na pyszną kapuchę z fasolą!). Tym razem kapustę poddusiłam ze zrumienionymi na maśle pieczarkami, którymi zajadam się niezależnie od pory roku. Do tego wystarczy dorzucić porcję ziemniaczków z koperkiem albo kawałek chrupiącej bułki i... szybki, wiosenny obiad gotowy!

PIECZARKI DUSZONE Z MŁODĄ KAPUSTĄ


Składniki/ na 2 duże lub 4 mniejsze porcje:
  • 500 g pieczarek,
  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • duża szczypta ziaren kuminu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (dobrej jakości koncentratu),
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane.

Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Z kapusty wycinamy głąb i dość drobno szatkujemy.
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i przez kilka minut rumienimy pieczarki. Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i kuminu. Całość przez chwilę podsmażamy, aż cebula zmięknie. Wrzucamy kapustę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

młoda kapusta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP