7 marca 2016

Zupa krem z czerwonej soczewicy


 

Ostatnio bardzo chętnie przyrządzam zupy na bazie różnych strączków, głównie soczewicy. Najczęściej sięgam po jej czerwoną odmianę, bo nie wymaga namaczania i bardzo szybko się gotuje, dzięki czemu idealnie nadaje się do rozgrzewających, warzywnych kremów. Takich jak ten dzisiejszy - z dodatkiem aromatycznego curry i ostrego chilli. Jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i nasyci Was na długo.

ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Składniki/ na 3-4 porcje:
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 4 szkl. bulionu lub wody,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 1 mała papryczka chilli,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu),
  • 2 łyżeczki curry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • kilka łyżek soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Selera i obrane marchewki kroimy na mniejsze kawałki. Cebule i chilli kroimy w drobną kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, curry i całość podsmażamy przez kilka minut, często mieszając. Dodajemy opłukaną soczewicę, wodę lub bulion, sos sojowy i pastę pomidorową. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica będzie bardzo miękka.
3. Zupę lekko blendujemy na grudkowaty krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.

      

2 komentarze:

TOP