14 marca 2016

Kanapkowa pasta z kaszy gryczanej i pieczarek


pasta z pieczarek i kaszy gryczanej

Smakowita pasta kanapkowa z kilku prostych składników. W smaku przypomina najlepszy wegański pasztet grzybowy, a jednak przyrządza się ją o wiele szybciej. Tak naprawdę wystarczy kilka chwil i pyszna, wegańska pasta gotowa :) Sprawdzi się zarówno jako smarowidło do codziennych kanapek, jak i element wielkanocnego śniadania. Polecam!

pasta z pieczarek i kaszy gryczanej

Składniki:
  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Kaszę wrzucamy do garnka i lekko podprażamy, aż zacznie pachnieć. Płuczemy na sicie i przekładamy spowrotem do garnka. Zalewamy szklanką wody i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka. Lekko studzimy.
2. Oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.
3. W misce łączymy przygotowane składniki, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Kilkukrotnie blendujemy na grudkowatą pastę. Gotowe :)

pasta z pieczarek i kaszy gryczanej

2 komentarze:

  1. Nie wpadłabym na to, żeby z kaszy gryczanej zrobić pastę :) Ale chyba muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

TOP