12 lutego 2016

Najprostsza sałatka z pieczonych buraków


pieczone buraki

Czasem nie ma co kombinować z wymyślnymi składnikami z wyższej półki. Wiem, że może zabrzmi to śmiesznie i swojsko, ale czasem wystarczy stary dobry... burak :) Ja naprawdę uwielbiam buraki! Są bardzo zdrowe, tanie i przede wszystkim ogólnodostępne. A pod szarawą, brudną skórką kryją piękne, burgundowe wnętrze.

Ostatnio odkryłam, że najlepszą formą obróbki buraków jest jednak pieczenie. Piekąc warzywa wydobywamy z nich pełnię smaku, przy jednocześnie o wiele mniejszej stracie cennych składników odżywczych niż w przypadku zwykłego gotowania. Dzięki temu buraki pozostają jędrne i tak naprawdę to nie potrzebują już wielu dodatków. Wystarczy skropić je lekko oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego lub soku cytryny, dodać świeże zioła... i pyszna, zdrowa sałatka gotowa!

sałatka z pieczonych buraków

Najlepiej upiec od razu większą ilość buraczków i wykorzystać je później do buraczanego kremu, risotto, czy czekoladowego ciasta. Więcej inspiracji już wkrótce!

Składniki:
  • 6 średniej wielkości buraków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nieobrane owijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do ok. 200 st. C aż będą miękkie. 
2. Upieczone buraki odwijamy z folii i studzimy, a następnie cienko obieramy. Kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Cebulę i natkę drobno siekamy i dodajemy do buraczków.
3. Do warzyw dodajemy ocet, oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego!

sałatka z pieczonych buraków

2 komentarze:

  1. nie ma to jak buraczki, idealne szczególnie w sezonie zimowym :) mogłabym jeść je nawet solo, a taka prosta sałatka to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, w tej prostej wersji smakują naprawdę wspaniale :)

      Usuń

TOP