30 stycznia 2016

Śniadaniowo mi #11: Pomarańczowe placki z kaszy manny


placki z kaszy manny

W domu, w którym nie mam małych dzieci, dla kaszy manny (manny, nie mannej!) nie ma zbyt wielu zastosowań. Sama oprócz okazjonalnej porannej kaszki nie używam jej zbyt często. Czas to zmienić :) Na jutrzejsze śniadanie wypróbujcie te proste, mięciutkie placki zrobione właśnie z kaszy manny i aromatyzowane skórką pomarańczy. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień, jako przekąska do szkoły lub pracy, sprawdzą się równie dobrze.

POMARAŃCZOWE PLACKI Z KASZY MANNY


Składniki/ na ok. 12 sztuk:
  • 1 szkl. kaszy manny,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, ciasto odstawiamy na kwadrans, żeby zgęstniało. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy małe placuszki. Smażymy na niedużym ogniu, żeby placuszki ładnie się zrumieniły, a jednocześnie nie były surowe w środku. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

placki z kaszy manny

Przepis dodałam do akcji kulinarnych:

               

2 komentarze:

  1. Takie placuszki to mogłabym jeść prawie codziennie! :-)

    OdpowiedzUsuń

TOP