20 grudnia 2015

Pieczarkowe kotlety ze świątecznym sosem chrzanowym


kotlety pieczarkowe

Uwielbiam różnorodność kuchni wegetariańskiej. Wege kotlety można zrobić naprawdę z wszystkiego! Ja sama na co dzień przygotowuję je często z ziemniaków, kalafiora albo kaszy, która została z obiadu, czyli najogólniej mówiąc... kuchennych resztek. Bo takie warzywne kotlety to naprawdę świetny sposób na jedzeniowy recykling. W Święta trzeba jednak troszkę zaszaleć i zrobić coś wyjątkowego - jak te pyszne, wytrawne kotlety z pieczarek. Podane z odświętnym, kremowym sosem chrzanowym będą świetną propozycją na bożonarodzeniowy obiad. Polecam!

Kotlety pieczarkowe

Do zrobienia 8 kotletów potrzebne będą:
  • 500 g pieczarek,
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej jeszcze letniej),
  • 1/2 szkl. łuskanego słonecznika,
  • 1/2 szkl. bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Umyte pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wrzucamy pieczarki z cebulą i  dusimy przez ok. 10-15 minut, aż grzyby puszczą sok i odparują. Studzimy.
2. Pieczarki łączymy w misce z resztą składników, dokładnie wyrabiamy i ugniatamy ręką przez ok. 5-10 minut. Odstawiamy na kwadrans do lodówki.
3. Masę dzielimy na 8 części. Najłatwiej zrobić to tak - masę uklepujemy na równo w misce i dzielimy nożem (kroimy w promienie, jak tort) na 8 równych kawałków. Z masy formujemy wilgotnymi dłońmi okrągłe kotleciki. Można dodatkowo obtoczyć je w bułce tartej, jak prawdziwe mielone ;)
4. Smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Podajemy gorące, w towarzystwie delikatnego chrzanowego sosu.

sos chrzanowy

Świąteczny sos chrzanowy*

Składniki potrzebne do przygotowania 1 sosjerki:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szkl. delikatnego bulionu (lub wody), zimnego lub letniego,
  • 2 czubate łyżki tartego chrzanu, ja wykorzystałam Chrzan tarty od Ogródka Dziadunia,
  • 100 ml słodkiej śmietany (może być śmietanka sojowa),
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Chwilę gotujemy, ciągle mieszając i uważając, żeby nie zrumienić zasmażki.
2. Do zasmażki dodajemy bulion i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 3-5 minut, aż sos zgęstnieje.
3. Dodajemy chrzan i śmietanę, mieszamy trzepaczką i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Sos podajemy gorący, jako dodatek do świątecznych pasztetów, kotletów, pieczonych warzyw.

*Sos chrzanowy z tego przepisu nie jest wegański, dlatego weganom proponuję zastąpienie zwykłej śmietany słodką śmietanką sojową (do kupienia np. tutaj). Jeśli nie macie dostępu do tego typu produktów, to bulion zastąpcie roślinnym mlekiem, całość doprawcie łyżką sosu sojowego, a śmietankę zwyczajnie pomińcie. Na pewno się uda :)

Ogródek Dziadunia

Przepis na ten pyszny, świąteczny obiad dodałam do akcji "Zimowy obiad wege":

 

2 komentarze:

  1. Apetyczne kotleciki :) Dziękuję za udział w akcji "Zimowy obiad wege".

    OdpowiedzUsuń

TOP