22 grudnia 2015

Marmoladnik, czyli szybki piernik na śliwkowych powidłach


marmoladnik

Jeśli jesteście trochę do tyłu z świątecznymi przygotowaniami, przepis na ten szybki piernik na pewno Wam się spodoba. Pomysł pochodzi z małej, niepozornej książeczki z przepisami na ciasta i desery, a moja mama z drobnymi poprawkami korzysta z niego już od wielu lat. Ciasto wychodzi bardzo miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi gęstych powideł śliwkowych. Oprócz powideł użyć można też dowolnej owocowej marmolady albo dżemu, najlepiej domowego. Jeśli macie ochotę, dorzućcie też garść orzechów lub rodzynek - będzie jeszcze bardziej świątecznie :)

Składniki:
  • 2 jajka (szczęśliwe!),
  • 1/2 kostki masła roślinnego,
  • 10 łyżek powideł śliwkowych (mały słoik powinien wystarczyć),
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej).
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, w trakcie ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą piernikową. Dodajemy mleko, mieszamy. Na koniec powidła i całość dokładnie ucieramy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki (ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 25 cm). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 st. C przez ok. 40-50 minut, dla pewności sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy wiórkami, orzechami... bombeczkami ;) Smacznego!

marmoladnik

Przepis na marmoladnik bierze udział w akcji kulinarnej "Dobrze wypieczone święta". Zajrzyjcie do niej koniecznie, czeka tam moc świątecznych inspiracji!

Dobrze wypieczone święta


2 komentarze:

TOP