30 listopada 2015

Tofu z warzywami w pomidorowym sosie


tofu z warzywami

Wiadomo, że każda pani domu powinna mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych obiadowych patentów, które nigdy nie zawodzą. Czasem warto jednak trochę poeksperymentować i spontanicznie przygotować szybki obiad z... przypadkowych składników zalegających w lodówce. Może się okazać, że wyjdzie z tego całkiem przyjemny posiłek, a domownicy prosić będą o dokładkę.

Składniki (na 2 duże porcje):
  • 1 kostka naturalnego tofu (użyłam Polsoji),
  • 250 g małych pieczarek,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy,
  • olej.
1. Tofu dokładnie odsączamy z zalewy, owijamy papierowym ręcznikiem, kładziemy między dwa talerze lub deseczki, dociskamy czymś ciężkim i zostawiamy na chwilę, żeby wycisnąć z niego nadmiar płynu. Po chwili osuszamy, kroimy w grubą kostkę, polewamy sosem sojowym i posypujemy połową papryki. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor, odkładamy na bok.
2. Warzywa oczyszczamy. Pieczarki kroimy na połówki, cukinię i obraną marchewkę na półplasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. 
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cukinię i marchewkę, odkładamy na bok. Następnie podsmażamy pieczarki. Gdy się zrumienią, dodajemy cebulę i przyprawy, mieszamy. Dokładamy resztę warzyw, pomidory, tofu i wszystko razem dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP