16 listopada 2015

Śniadaniowo mi #8: Jaglanka z orzechami w miodzie


Śniadaniowo mi #8: Jaglanka z orzechami w miodzie

Na blogu nie raz już mówiłam, że kasza jaglana jest jednym z moich ulubionych produktów, zarówno obiadowych (zajrzyjcie tu), jak i śniadaniowych (albo tu). Ostatnio zaprzyjaźniłam się też z płatkami jaglanymi, dzięki którym moją ulubioną kremową jaglankę mogę przygotować naprawdę ekspresowo. Najchętniej z prawdziwym miodem i garścią orzechów, które zaspokoją dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Bo zdrowo znaczy pysznie!

JAGLANKA Z ORZECHAMI W MIODZIE


Składniki/ na 1 dużą porcję:
  • 1,5 szkl. mleka roślinnego (ostatnio najchętniej używam ryżowego lub migdałowego),
  • 3/4 szkl. płatków jaglanych,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • duża garść łuskanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. W garnku łączymy mleko z masłem orzechowym i całość lekko podgrzewamy. Wsypujemy płatki, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 3 minuty, aż jaglanka zrobi się kremowa.
2. W tym czasie w drugim garnuszku (albo na patelni) lekko podprażamy orzechy, dodajemy miód, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. 
3. Jaglankę przekładamy do miseczki, obkładamy orzechami w miodzie.

Przepis dodałam do akcji "Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie". Zajrzyjcie tam koniecznie po moc śniadaniowych inspiracji!

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

10 komentarzy:

TOP