2 listopada 2015

Krokiety z pieczarkami, czerwoną soczewicą i serem


Pamiętacie, że pozielonemu ma swoją stronę na fejsbuku? Mam nadzieję, że tam też mnie od czasu do czasu odwiedzacie. A przypominam o tym dlatego, że ostatnio na blogu dość długo panowała cisza, a jedyna blogowa aktywność miała miejsce właśnie na fb. Tak jak już tam wspominałam - od pewnego czasu ciężko mi jest poukładać sobie dzień i tydzień tak, żeby na wszystko znaleźć czas. Mam wiele planów związanych z blogiem i małymi kroczkami szykuję się do pewnych zmian, ale o tym na pewno napiszę już wkrótce.

Tymczasem zostawiam Was z przepisem na krokiety, które świetnie sprawdzą się zarówno jako obiad, szybka kolacja lub sycąca przekąska do pracy. Są niestety pracochłonne, zwłaszcza jeżeli przygotowuje się ich większe ilości. Ja z podanych niżej składników przygotowałam dokładnie 10 sztuk. 

krokiety z pieczarkami

Najpierw przygotowujemy proste ciasto naleśnikowe. Potrzebne będą:
  • 2 jajka,
  • 2 szkl. mleka,
  • 1,5-2 szkl. mąki pszennej,
  • sól, pieprz.
1. W misce łączymy jajka z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Ciasto jeszcze trochę zgęstnieje,dlatego najlepiej nie dodawać całej mąki od razu i w razie potrzeby dodać później.
2. Na dużej patelni, najlepiej nieprzywierającej, smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki zostawiamy na boku, przykryte czystą ściereczką, żeby nie wyschły i pozostały elastyczne.

Farsz z pieczarek i czerwonej soczewicy:
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • żółty ser
  • sól i pieprz,
  • olej
1. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki razem z przyprawami i smażymy kilka minut, następnie wrzucamy opłukaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. 
3. Po 10-15 minutach soczewica powinna zmięknąć i wchłonąć nadmiar płynu, jeśli nadal jest twarda podlewamy odrobiną wody i gotujemy kolejne 5-10 minut. 
4. Doprawiamy do smaku, odstawiamy do wystygnięcia.
5. Na środek naleśnika nakładamy po łyżce farszu, posypujemy odrobiną startego sera. Dwa równoległe boki placka zawijamy do środka, następnie całość dość ciasno zwijamy w rulon.
6. Gotowe krokiety podsmażamy do zrumienienia. Przed smażeniem możemy je dodatkowo opanierować w jajku rozmąconym z 2 łyżkami mleka i bułce tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP