26 września 2015

Weekendowa sałatka z brokułem


sałatka z brokułem

Weekend to idealny czas na rodzinne spotkania i posiłki. Dlatego w sobotę bardzo często przyrządzam takie kilkuskładnikowe warzywne sałatki, które bardzo dobrze sprawdzają się podczas wspólnego biesiadowania.

Składniki (na rodzinną porcję, czyli sporą miskę):
  • 1 brokuł,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • 2 jajka,
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki pestek dyni (łuskanych),
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz.
1. Umytego brokuła dzielimy na kawałki, gotujemy na parze, studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
2. Ogórki, cebulę i obrane jajka kroimy w dość drobną kostkę, brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie. Wszystkie warzywa, jajka i pestki dyni łączymy w misce.
3. Przygotowujemy sos: jogurt, majonez i musztardę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy warzywa, dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu :)

6 komentarzy:

  1. Super blog. Fajny przepis na sałatkę . Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki, dla mnie nie tylko weekendowa, ale świetna na każdy dzień. Pyszka!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, takie sałatki uwielbiam... proste, ale pyszne

    OdpowiedzUsuń

TOP