13 września 2015

Waniliowe muffiny z białą czekoladą i borówkami


Waniliowe muffiny z białą czekoladą i borówkami

Dawno już na blogu nie było żadnych wypieków, bo jakoś tak rzadko ostatnio w piekę. Czasami jednak można pozwolić sobie na małe co nieco, dlatego przy okazji weekendu (a weekend to zawsze dobra pora na słodkości) proponuję Wam pyszne i bardzo proste w wykonaniu babeczki. Wilgotne, waniliowe, z ciekawymi dodatkami. Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny, korzystałam z niego już wielokrotnie, na przykład przy babeczkach rabarbarowych. Tym razem proponuję jednak troszkę zmodyfikować jego przygotowanie, sami porównajcie :)

WANILIOWE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI


Składniki/ na 12 sztuk:

suche:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mokre:
  • 2 jajka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1/3 szkl. mleka,
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
dodatki:
  • 100 g borówek,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady.

Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Dodajemy grubo posiekaną czekoladę i borówki, lekko mieszamy i przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wczesniej do 180 st. C przez ok. 15-20 minut.

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie muffiny z czekoladą i owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki to jedne z najłatwiejszych i bardzo szybkich do przygotowania wypieków-uwielbiam je;-) A Twoje wyglądają bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne i te borówki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w połączeniu z białą czekoladą... niebo w gębie :)

      Usuń

TOP