4 września 2015

Śniadaniowo mi #4: Owsianka z szybką czekośliwką


owsianka z szybką czekośliwką

Jakoś tak się złożyło, że oprócz idealnej na lato owsianki z lodówki, nie pojawił się dotąd na blogu przepis na klasyczną owsiankę. Sama nie wiem dlaczego, bo ją naprawdę uwielbiam - to świetny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. W moim przypadku dobra owsianka musi być gęsta, ale jeśli wolicie jej bardziej płynną wersję, dodajcie pół szklanki mleka więcej. I podajcie ją koniecznie z jakimś słodkim dodatkiem - latem z sezonowymi owocami, zimą z domowym dżemem lub powidłem. A jesienią, gdy śliwek pod dostatkiem, zróbcie czekośliwkę!

OWSIANKA Z SZYBKĄ CZEKOŚLIWKĄ


Składniki/ na 2 porcje:
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 10 śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na połówki,
  • 2 łyżki miodu,
  • rządek gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż płatki wchłoną płyn i zrobią się miękkie i kleiste.
2. W tym czasie do drugiego garnuszka wkładamy miód i wstawiamy na ogień. Gdy miód się lekko podgrzeje, dodajemy śliwki i gotujemy przez ok. 5 minut, często mieszając. Gdy śliwki zaczną się rozpadać, dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
3. Owsiankę nakładamy do miseczek i hojnie obkładamy ciepłą czekośliwką.

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie owsianki, mogę jeść nawet dzień w dzień - najlepsze śniadanie, śniadanie mistrzów! :D

    OdpowiedzUsuń

TOP