24 września 2015

Pomidorowy sos z ciecierzycą i oliwkami


Ciecierzyca, inaczej groch włoski, podobnie jak inne rośliny strączkowe, powinna być częstym gościem na talerzu wegetarianina. To przede wszystkim cenne źródło białka, błonnika, witamin i minerałów, od dawna docenianie w krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego - stamtąd wywodzą się przecież pyszne falafele i modny ostatnimi czasy hummus. Sycąca ciecierzyca świetnie sprawdzi się jako baza do zrobienia wegetariańskiego pasztetu, rozgrzewającej jesiennej zupy, pasty do chleba, czy warzywnej zapiekanki. Możliwości są naprawdę nieskończone :)

Jak ugotować ciecierzycę?

Ciecierzycę dość łatwo można kupić już ugotowaną, w puszce lub słoiku - bardzo często sięgam po nią właśnie w tej formie, bo jest to po prostu rozwiązanie najszybsze. Zwłaszcza, gdy głód zagląda w oczy i trzeba na szybko wykombinować jakiś obiad, a niestety przygotowanie ciecierzycy jest dość czasochłonne. Przede wszystkim trzeba ją wcześniej moczyć przez kilka godzin (lub całą noc) - w tym celu szklankę suchej ciecierzycy zalewamy 2-3 szklankami wody, najlepiej w dużej misce lub garnku, bo ciecierzyca znacznie zwiększy swoją objętość. Po namoczeniu dokładnie płuczemy ją na sicie, przekładamy do garnka i zalewamy dużą ilością świeżej wody (można zalać wrzątkiem), wody powinno być 2-3 razy więcej niż ziaren. Gotujemy przez ok. 60-90 minut, aż będzie miękka, odcedzamy i... gotowe! 

makaron z ciecierzycą

A z ugotowanej ciecierzycy przygotować możecie aromatyczny pomidorowy sos do makaronu lub kaszy. Na 2 spore obiadowe porcje potrzebne będą:
  • 2 porcje ulubionego makaronu,
  • 1 puszka ciecierzycy/ 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 puszka pomidorów/ 4 obrane i pokrojone w kostkę duże pomidory,
  • 2 garście zielonych oliwek (ok. 70 g),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: parmezan do podania.
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy na kawałki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy na sicie.
2. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bazylię i oregano i przesmażamy jeszcze 1 minutę, aż zioła zaczną intensywnie pachnieć.
2. Do rondla wrzucamy pomidory i oliwki, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy ciecierzycę i pietruszkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
3. Gotowy sos podajemy z ulubionym makaronem, posypany startym parmezanem.

Przepis bierze udział w akcji "Wegetariański obiad V"

Wegetariański obiad V

2 komentarze:

TOP