15 sierpnia 2015

Śniadaniowo mi #3: Bananowy budyń jaglany


bananowy budyń jaglany

Na co dzień staram się, żeby moja dieta była urozmaicona, dlatego chętnie sięgam po wszelkiego rodzaju kasze. Ostatnio na moim talerzu najczęściej pojawia się kasza jaglana, uważana za jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, za to ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, cynku, żelaza i miedzi. No i, drogie Panie (choć Panowie też), wzmacniający włosy i paznokcie krzem. Długo by opowiadać o cudownych właściwościach jaglanki - a przy tym jest naprawdę pyszna, zarówno w wersji słonej, jak i na słodko. A jako słodka kaszka lub budyń może stanowić zdrowe śniadanie, zwłaszcza dla tych, którzy planują aktywnie spędzić dzień. 


BANANOWY BUDYŃ JAGLANY


Składniki/ na 1 dużą/2 mniejsze porcje:
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej,
  • 1,5-2 szkl. mleka (roślinnego),
  • 1 banan,
  • do podania: kilka plasterków banana, orzechy, słonecznik, dżem.

Przygotowanie:
1. Kaszę przekładamy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza stanie się bardzo miękka. Powinno to zająć ok. 10-15 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej płynu i gotujemy chwilę dłużej. 
2. Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pokrojonego na kawałki banana i pozostałe mleko - proponuję najpierw dolać 1/2 szklanki i w razie potrzeby (jeśli wolicie rzadszy budyń) więcej. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem.
3. Budyń przelewamy do miseczek, przystrajamy owocami, ulubionymi orzechami, dżemem.

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

4 komentarze:

TOP