Co roku, gdy pojawią się bielutkie młode kalafiory i kuszą piękne pomidory, przypominam sobie o tej prostej, a jednocześnie trochę niecodziennej sałatce. Po raz pierwszy spróbowałam jej lata temu, w domu rodzinnym E. Połączenie świeżych, słodkawych pomidorów, ugotowanego kalafiora i przyprawy curry bardzo mi wtedy zasmakowało, a nawet trochę zaskoczyło. Sałatka jednak dość szybko zagościła i w naszym domu. Dostosowując ją do własnych upodobań, wzbogaciłam danie o dodatek świeżego, lekko ostrego szczypiorku, a sos odchudziłam zastępując majonez gęstym jogurtem naturalnym.
Do przygotowania 2 sporych porcji potrzebne będą:
- pół małego kalafiora,
- 2 jajka,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- garść sałaty np. rukoli,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
- sól, pieprz.
1. Umytego kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy na parze. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na ćwiartki. Pomidorki kroimy na połówki.
2. Składniki na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły.
3. Na talerzach rozkładamy kilka liści sałaty i resztę składników: kalafiora, pomidorki, jajka. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Dopiero niedawno odkryłam, że kalafior jest idealny do sałatek, ale z pomidorem jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam używać zarówno kalafiory jak i brokuły, pod warunkiem, że się nie rozpadają - dlatego najlepiej gotować go na parze :)
UsuńPyszna, już jadłam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń