18 kwietnia 2015

Pomidorowy gulasz z boczniaków


gulasz z boczniaków

Kwiecień plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata. Pogoda nas nie rozpieszcza, prawda? Mimo, że kolejny już weekend kwietniowa aura pokrzyżowała mi plany, to kompletnie się tym nie przejmuję. Chwytam pojedyncze promienie słońca, hoduję pierwsze wiosenne piegi, regularnie się fitnessuję i, jak zawsze, planuję. W kuchni też szaleństwo, czasem sobie odpuszczam, a częściej - wymyślam nowe przepisy i smakuję nowych rzeczy. 

Składniki do przygotowania 2 porcji pysznego boczniakowego gulaszu:
  • 250 g boczniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • sos sojowy (2-3 łyżki)
  • olej do smażenia,
  • przyprawy: słodka papryka mielona, pieprz, majeranek, sól do smaku.
Cebulę kroimy w piórka, obraną marchew - w cienkie półplasterki, a oczyszczone boczniaki - w paski. Przygotowujemy patelnię i szeroki rondel. Na dnie rondla rozgrzewamy łyżeczkę oleju i szklimy cebulę, odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy marchewkę, po chwili przekładamy ją do garnka. Na patelnię wrzucamy połowę boczniaków, polewamy sosem sojowym, posypujemy papryką i pieprzem. Smażymy do zrumienienia i przekładamy do garnka. Tak samo postępujemy z resztą grzybów. Garnek wstawiamy na ogień, dolewamy szklankę wody i pomidory. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z ulubioną kaszą, posypane natką pietruszki. Mniam!

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię boczniaki. Twój gulasz musiał być pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  2. My też jesteśmy fanami boczniaków:) Danie wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie jestem fanką tego typu dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - nie za bardzo skomplikowane, ale za to pyszne :)

      Usuń
  4. Wygląda przepięknie, jak tylko dostanę boczniaki skorzystam z przepisu!
    ps. Piękny blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie kupilam boczniaki i dzisiaj robie gulasz :-)

    OdpowiedzUsuń

TOP