21 kwietnia 2015

Pieczony bakłażan z czosnkowym jogurtem


pieczony bakłażan

Uwielbiam takie lekkie, kolorowe obiady, które na dodatek robią się praktycznie same. Nie trzeba stać przy garnkach i patelniach, a wystarczy przygotować ulubione warzywa i jakieś fajne dodatki. Potem chwila w piekarniku i pyszny, lekki obiad gotowy. 

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 bakłażany,
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • granat,
  • oliwa, 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, a ich miąższ nacinamy w kratkę, uważając aby nie rozciąć skórki.Nacieramy solą i zostawiamy na jakiś czas, żeby puściły płyn. Następnie lekko odciskamy wodę i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacięcia nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i układamy w lekko natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temp. 200 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut. W tym czasie jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, chłodzimy. Gotowego bakłażana podajemy polanego czosnkowym jogurtem, posypanego pestkami granata.

pieczony bakłażan

9 komentarzy:

  1. Bardzo malownicze i pewnie obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje świetnie - świeżo i lekko. A przy tym pięknie się prezentuje :)

      Usuń
  2. Świetna propozycja! Lekko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda odlotowo, muszę to wypróbować w przerwie między http://pisanie-bankowosc.pl/ musi być pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na bakłażan, a ten granat musi ciekawie łamać jego smak.

    OdpowiedzUsuń

TOP