9 lutego 2015

Warzywna potrawka z zieloną soczewicą


potrawka z zieloną soczewicą

Zimową porą często przyrządzam takie właśnie potrawki - warzywne i sycące. To danie idealne, żeby przygotować je dzień wcześniej, a następnego dnia po prostu szybko odgrzać porcję i zjeść z ulubioną kaszą lub pieczywem. Mam w zanadrzu jeszcze parę ulubionych obiadowych kompozycji, więc na pewno niedługo pojawi się tu kilka innych, ciekawych pomysłów na zdrowy wegetariański/wegański posiłek.

Składniki (dla 4 osób):
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 gałązka selera naciowego,
  • mała czerwona papryka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 szkl. passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 szkl. bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 szkl. suchej zielonej soczewicy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ew. szczypta pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.
1. Przygotowujemy warzywa: obrane marchewki, oczyszczoną paprykę i selera kroimy w równą, niedużą kostkę. Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. 
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy cebulę. Dodajemy warzywa, posypujemy mieloną papryką i chwilę przesmażamy. Wsypujemy opłukaną soczewicę, zalewamy bulionem i passatą, dodajemy koncentrat i sos sojowy. Wszystko dokładnie łączymy i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 20-30 minutach warzywa i soczewica powinny być miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z połową posiekanej natki. 
3. Potrawkę podajemy z kaszą i ulubioną surówką, posypaną resztą natki pietruszki. Smacznego!

2 komentarze:

TOP