Faworki "błyskawiczne"

faworki

Tłusty Czwartek za pasem, wypadałoby więc dołączyć do ogólnopolskiego pączkowego szaleństwa. Ja pączków chyba nigdy nie robiłam, podzielę się więc przepisem na faworki. Ale nie moim przepisem, a z wiekowej książki "Ciasta słodkie i wytrawne" Państwa Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego, po którą co jakiś czas w domu sięgamy. 

faworki

Czy są aż tak błyskawiczne? Niekoniecznie - ale na pewno bardzo smaczne. W domu przyrządza je zawsze mama i jak to ona - pewnie modyfikuje odrobinę proporcje. A na dodatek jakoś tak u nas już jest, że faworki zawsze są takie troszkę bardziej grubaśne, mniej chrustowate. Nie muszą być wcale idealne. I takie właśnie, domowe, lubimy najbardziej :)

faworki

4 komentarze

  1. Wyszły piękne ! Delikatnie posypane cukrem pudrem mmmy... wyglądaja bardzo ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe faworki zawsze są najlepsze :)

      Usuń
  2. Chyba muszę zabrać się do roboty i zrobić faworki. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń