30 listopada 2014

Grzanki z gruszką i serem pleśniowym, czyli wspaniałe zakończenie tygodnia z Kuchnią Agaty


grzanki z serem pleńsiowym

Ten tydzień kończę szczęśliwa i naładowana pozytywnymi wibracjami. Kilka pracowitych dni zakończyłam wspaniałym weekendem. Komu już się chwaliłam, ten wie, że jakiś czas temu zdjęciem jesiennego ratatuja wygrałam w lokalnym bydgoskim konkursie wymarzone warsztaty kulinarne z Agatą Jędraszczak, autorką Kuchni Agaty, czyli jednego z moich najulubieńszych blogów. Warsztaty już za mną, a ja nadal nie mogę powstrzymać uśmiechu na twarzy na wspomnienie godzin pełnych gotowania i długich rozmów z kilkoma wspaniałymi ludźmi. A jeśli chodzi o warsztatowe menu, to było wręcz idealne, choć z wiadomych względów zrezygnowałam z dania mięsnego. Przygotowałam za to pyszne kremowe risotto, a na deser - rozgrzewający śliwkowy crumble z imbirem. Najbardziej w mój smak trafiła jednak przystawka - rustykalne grzanki z gruszkami i pleśniowym serem, podane na skropionej winegretem rukoli. Przepis jest banalnie prosty -  pokrojoną w ćwiartki gruszkę wystarczy podsmażyć na łyżeczce masła, a następnie razem z serem zapiec na grzance zrumienionej wcześniej na odrobinie oliwy. Takie łatwe, a jakie pyszne!

Uczestnicy spotkania. Mam nadzieję, że wkrótce znów się zobaczymy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP