12 maja 2014

Spaghetti z bakłażanem i pomidorami


spaghetti z bakłażanem i pomidorami



Z okazji rozpoczęcia Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu - pyszne spaghetti. Uwielbiam Włochy i włoską kuchnię. Kocham skropioną oliwą, prawdziwą włoską pizzę na cienkim cieście. Lubię zielone oliwki i sery, przede wszystkim szaleję jednak za makaronami. Na pewno mojej wersji spaghetti z bakłażanem brakuje sporo włoskiego kulinarnego kunsztu, ale i tak jest pyszne - zwłaszcza z własnoręcznie wyhodowaną i wypielęgnowaną bazylią z mojego parapetu.

Potrzebne składniki:
  • 2 małe młode cebulki,
  • 1 mały bakłażan,
  • miąższ z 1 obranego pomidora (można zastąpić 1/2 puszki krojonych pomidorów),
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju (oliwy),
  • szczypta suszonego oregano,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • garść świeżych ziół (w moim przypadku kilka listków bazylii i oregano).
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z dużą szczyptą soli i czekamy aż zacznie puszczać sok. W tym czasie makaron gotujemy al dente. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, wrzucamy do niej odciśniętego z nadmiaru płynu bakłażana. Smażymy do miękkości (ok. 5 minut) - jeżeli bakłażan zacznie przywierać do patelni podlewamy go odrobiną wody z makaronu. Do bakłażana dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora, suszone zioła i drobno posiekany czosnek. Po chwili dolewamy przecieru pomidorowego, posiekane świeże zioła i pozwalamy całości chwilę odparować. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!

spaghetti z bakłażanem i pomidorami

1 komentarz:

TOP