27 maja 2014

O czosnku słow kilka i przepis na dip czosnkowy


Dziś pierwsza odsłona czosnku. Ale na pewno nie ostatnia, bo czosnek uwielbiam. Jest przecież nie tyle smaczny, co bardzo zdrowy - właściwości zdrowotne czosnku pospolitego są powszechnie znane.

Czosnek jest znany i uprawiany od tysięcy lat. W Starożytności uważano, że podnosi ducha i zwiększa męstwo w boju. Słowianie twierdzili, że chroni przed ukąszeniem żmii. W Chinach czosnek z cukrem i olejem był stosowany do usuwania zmęczenia po bardzo ciężkiej pracy. W Egipcie podawano go budowniczym piramid. W Afryce rybacy smarując swe ciała czosnkiem zabezpieczali się przed krokodylami. Od dawna też używano czosnku w celach leczniczych. W XVI wieku uważano, że może on ochronić przed zachorowaniem na dżumę i gruźlicę, a także przed zatruciami.

Czosnek zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzą organiczne związki siarki, takie jak alliina i skorydynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony, prostaglandyny i witaminy z grupy B, a najwięcej witaminy B1, PP, związki śluzowe, cukry, pektyny i sole mineralne (...).

Działanie: dezynfekujące, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, żołądkowe, poprawiające przemianę materii.

Związki czynne zawarte w czosnku mają silne działanie bakteriobójcze i to w bardzo niewielkich stężeniach, niszczą grzyby i pierwotniaki. Czosnek spożywany doustnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego, a jeszcze silniej układu oddechowego. Może być używany do leczenia przewlekłych biegunek bakteryjnych a także zapaleń gardła, krtani i oskrzeli.

fragment książki "Apteczka ziołowa" (L. M. Krześniak),
z biblioteczki mamy

Dużo tego, prawda? Próżno by wymieniać wszystkie zalety czosnku. Oprócz babcinej apteczki, znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni. Wspaniale nadaje się do potraw duszonych, smażonych, gotowanych. W zależności od rodzaju dania użyć możemy go rozdrobnionego lub w postaci całych pojedynczych ząbków (obranych lub nieobranych). Bardzo lubię używać go w mojej kuchni, zwłaszcza w daniach inspirowanych kuchnią włoską czy francuską. Dodaję go także do ulubionych past kanapkowych, świeżych letnich sałatek, zapiekanek, a czasem także i zup, bo uwielbiam jego aromat i lekko ostry smak. Równie często przygotowuję bardzo popularny sos czosnkowy, który kilka/kilkanaście lat temu zawładnął polskimi fast foodami i od tej pory podawany jest wręcz.. do wszystkiego (niestety). Ja najbardziej lubię jednak ten mój domowy dip, który przygotowuję od czasu do czasu, najczęściej na prośbę mojej mamy.

sos czosnkowy

Ktoś pewnie pomyśli: Sos czosnkowy? Przecież to oczywiste! Bo trzeba przyznać, że dip czosnkowy jest banalny do wykonania. Pewne jest jednak, że także w tym przypadku sprawdza się zasada: co kucharka, to przepis. Oczywiście wiadomo, że czosnek jest w tym wypadku niezbędny, jednak stanowczo istnieją bardzo różne pomysły na białą bazę sosu. Niektórzy przyrządzą ją z kanapkowego serka śmietankowego, jogurtu lub śmietany (często wymieszanych w różnych proporcjach z majonezem), są i tacy dla których podstawą jest przede wszystkim majonez, rozcieńczony ewentualnie odrobiną mleka. Najbardziej zaskoczył mnie kiedyś pomysł przyrządzenia go na bazie.. waniliowego serka homogenizowanego. Dla mnie najważniejsze jest jednak, żeby sos był orzeźwiający, dlatego najczęściej wykorzystuję jogurt, od czasu do czasu dodając do niego odrobinę majonezu lub oliwy. Ilość czosnku jest natomiast całkowicie dowolna, uzależniona od gustu i... wytrzymałości domowników :) Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić.

sos czosnkowy

DIP CZOSNKOWY

Składniki:
  • 10 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (najczęściej używam jogurtu greckiego),
  • 1-2 łyżki majonezu lub kilka kropli oliwy (opcjonalnie),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • ew. suszone zioła np. szczypta oregano.
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, posiekać lub rozetrzeć z solą. Wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzu oraz ziołami. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrobić go z odrobiną mleka. Można przyozdobić szczypiorkiem lub drobno posiekaną młodą cebulką. Podawać do pieczonych lub gotowanych warzyw, tostów, zapiekanek, sałatek...

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

1 komentarz:

TOP